Nationale Viering van de Bevrijding in Groningen

GRONINGEN

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt ieder jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar vormt Groningen het decor voor deze nationale viering.

Daarom is er donderdag 5 mei meer activiteit in de stad Groningen dan andere jaren op 5 mei.

Bevrijdingsontbijt

De Nationale Viering van de Bevrijding begint om 09.30 uur met het bevrijdingsontbijt op de Grote Markt. Tijdens het ontbijt zijn op grote schermen beelden te zien van de bevrijding en zijn er optredens van het 4 Mei-Projekt en van het koor New Life.  Aanmelden (verplicht): www.provinciegroningen.nl/5mei.

Talkshow

Om 11.00 uur gaat  in Stadsschouwburg Groningen een talkshow met als hoofdgast journalist Thomas Erdbrink van start. Hier begint oook de live tv-uitzending van de Nationale Viering van de Bevrijding 2016. Thomas Erdbrink is sinds 2002 correspondent in Iran. Na eerder voor het NOS Journaal, NRC Handelsblad en The Washington Post te hebben gewerkt, werkt hij sinds 2012 voor The New York Times. Erdbrink zegt zelf altijd gefascineerd te zijn door onvrijheid. De boeken die hij als kind las gingen over verzetshelden, in de krant las hij over conflicten in verre landen. Toen hij naar Iran verhuisde werd daar heel anders over vrijheid gedacht. “Inburgeren was als een lastig computerspel, waarbij alles wat ik had geleerd over het individu en persoonlijke vrijheden een obstakel was. Als dat spel me iets heeft bijgebracht is het wel dat je vrijheid het meest waardeert, als je het mist.” De talkshow, gepresenteerd door Art Rooijakers, is een moment van bezinning voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar. Aanmelden: www.provinciegroningen.nl/5mei .

Bevrijdingsvuur

Aansluitend, om 13.00 uur, ontsteekt premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur. Hij geeft hiermee het startsein voor alle festiviteiten in het land. Het bevrijdingsvuur wordt ontstoken op het Bevrijdingsfestival Groningen in het Stadspark. Verspreid over verschillende podia zijn er de hele dag gratis optredens. Op het hoofdpodium op de Groningse drafbaan treden onder meer Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet op. Ook Ali B maakt zijn opwachting. De door heel Nederland vliegende ‘helikopteract’ van dit jaar is Kovacs. Bezoekers van het festival kunnen ook een kijkje nemen in de lopen van een opvallende tank van plexiglas: Thanks genoemd. Daarin zijn films te zien, onder andere over hoe de stad er vóór en na de bevrijding uitzag. Deze Thanks is daarvoor te zien op het Museumplein in Veendam (van 29 april tot en met 1 mei) en op het Waagplein in Groningen (van 2 tot en met 4 mei). Alle activiteiten zijn georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Groningen.

Auteur

Marc Jansen