‘Open Joodse Huizen’ in Groningen

Groningen

Onder de noemer ‘Open Joodse Huizen’ worden woensdag 4 mei korte lezingen gegeven over Joodse Groningers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nazaten en kenners vertellen in de huizen waar deze mensen hebben gewoond over hun leven.

Zo zal historicus Stefan van der Poel vertellen over deportaties die vanaf het station plaatsvonden en verhaalt Audrey Wijnberg over haar vader die achter de Duitse linie gedropt werd om daar gevaarlijke missies uit te voeren.

Huizen van Verzet

Nieuw is dat naast Joodse huizen ‘Huizen van Verzet’ meedoen. Hierin staat dit deel van de Groningse oorlogsgeschiedenis centraal. Zo zal historica Rixt Zuidema op locatie vertellen over het verraad dat plaatsvond aan de Turfsingel 51a, dat tot een groot drama leidde op 27 juli 1944. Behalve de stad Groningen doen Winsum en Appingedam mee met een eigen programma.

Joods Cultureel Kwartier

‘Open Joodse Huizen’ is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. De Groninger editie komt tot stand door samenwerking van de Werkgroep Joods Appingedam, Stichting Een Joodse Erfenis te Winsum, Stichting Folkingestraat Synagoge, het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen - dat dit jaar 25 jaar bestaat - en de Rijksuniversiteit Groningen. Meer informatie: www.openjoodsehuizen.nl.

Auteur

admin