Monoloog 'Song from Far Away' in Stadsschouwburg Groningen

Groningen

Eelco Smits staat donderdag 12 mei met de monoloog 'Song from Far Away' in Stadsschouwburg Groningen.

'Song from Far Away' werd speciaal voor Eelco Smits geschreven door de Engelse toneelschrijver Simon Stephens. De monoloog in regie van Ivo van Hove ging maart 2015 in première op het theaterfestival van São Paulo. Dit seizoen werd de voorstelling lovend ontvangen in Amsterdam en Londen, waar Smits de monoloog wekenlang voor uitverkochte zalen speelde.

Monoloog als rouwproces

In 'Song from Far Away' wordt een jonge bankier wordt geconfronteerd met zijn verleden als hij vanuit New York wegens het onverwachte overlijden van zijn jongere broer terugkeert naar zijn geboorteplaats Amsterdam. Van alles en iedereen is hij vervreemd: van de stad waar hij ooit woonde, van zijn familie, van zijn vroegere geliefde. In de aanloop naar de begrafenis begint hij brieven te schrijven aan zijn dode broer, afwisselend weemoedig, cynisch, opstandig of gelaten van toon. Een monoloog als een rouwproces.

Simon Stephens

Simon Stephens' toneelteksten zijn vaak brutale familieportretten, maar hebben ook een lyrische en optimistische toon die hem een volstrekt eigen plaats geven in de hedendaagse Engelse toneelliteratuur. Het onderzoek naar wat ‘een thuis’ inhoudt beschouwt Stephens als het centrale thema in zijn oeuvre.

Eelco Smits

Eelco Smits is sinds seizoen 2005 aan Toneelgroep Amsterdam verbonden en speelde onder andere in 'Opening Night', 'Angels in America', 'De Russen!', 'Romeinse tragedies' en 'Kings of war'. Daarnaast was hij te zien in de bioscoopfilm 'Majesteit: De droom van Beatrix' en in de tv-serie 'Bloedverwanten'.

Ivo van Hove

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat onder zijn leiding uitgroeide tot één van de boegbeelden van Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Hij regisseerde bij TA grote producties als 'Angels in America', 'Romeinse tragedies', 'The Fountainhead' en 'Kings of war', maar ook de monologen 'La voix humaine' en 'De andere stem'. Van Hoves werk wordt internationaal gelauwerd. Hij won onder meer twee Obie Awards voor beste regie van een off-Broadway-productie in New York, de Archangel Award op het Festival van Edinburgh en Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk. Samen met Jan Versweyveld ontving hij de Prosceniumprijs (2008) de Amsterdamprijs voor de Kunst voor bewezen kwaliteit (2015). In 2015 won hij ook 2 Olivier Awards voor 'A View from the Bridge'. Dit jaar neemt Van Hove in New York de prestigieuze Founders Award for Excellence in Directing in ontvangst. De voorstelling in Stadsschouwburg Groningen begint om 20.15 uur. Meer informatie: de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen