Informatiemarkt in Heymanscentrum op Dag van de Beroerte

Groningen

In woonzorgcentrum Heymanscentrum in Groningen wordt dinsdag 10 mei een informatiemarkt gehouden over beroerte en de gevolgen ervan. Deze informatiemarkt vindt plaats in het kader van de Europese Dag van de Beroerte.

Wekelijks overlijden in ons land 150 mensen aan een beroerte. Daarmee is deze aandoening, ook wel CVA, hersenbloeding of herseninfarct genoemd, een van de meest levensbedreigende aandoeningen.

Gratis gezondheidscheck

Door een gezonde leefstijl kunnen mensen er in veel gevallen zelf veel aan doen om het risico op een beroerte te verminderen. Om na te gaan hoe het met de gezondheid is kunnen bezoekers van de informatiemarkt een gratis gezondheidscheck laten doen. Professionals meten bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, hartslag en gewicht. Bezoekers krijgen meteen de uitslag en een advies op maat. Verder wordt op de markt informatie gegeven over hoe een beroerte te herkennen en wat te doen om het gevaar te verminderen.

Revalidatieafdeling

Het Heymanscentrum heeft een gespecialiseerde revalidatieafdeling voor mensen met een beroerte. Het programma sluit aan bij de vragen van de patiënt en is erop gericht dat mensen weer zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Dit betekent voor iemand die moeilijk kan lopen, dat er veel fysiotherapie is. Een ander krijgt bij spraakproblemen intensieve begeleiding van de logopedist. Op de revalidatieafdeling werken gespecialiseerde en ervaren behandelaren. Er wordt ook veel geoefend met dagelijkse bezigheden, zoals aankleden, het bed opmaken en koken. Jaarlijks begeleidt het Heymanscentrum circa 80 mensen. Hierbij spelen de partner, familie en mantelzorger een belangrijke rol. De informatiemarkt is georganiseerd door Dignis, het Martini Ziekenhuis, TSN Thuiszorg en Hersenletsel.nl

Auteur

Marc Jansen