Try-outs 'Kiemkracht' bij De Onlanderij in Eelderwolde

Eelderwolde

Theatergezelschap Het Houten Huis, locatietheatergezelschap PeerGrouP en Gienke Deuten van Gouden Haas spelen maandag 16 mei try-outs van hun nieuwe voorstelling 'Kiemkracht' (9+) bij boerderij De Onlanderij in Eelderwolde. De première vindt op 10 juni plaats op het Terschellinger Oerol.

'Kiemkracht' is een muzikale openluchtvoorstelling over de wereldzadenbank op Spitsbergen. 10 jaar geleden las regisseur Gienke Deuten over de bouw van een grote opslag voor granen en zaden op Spitsbergen. Deze bunker is een internationale genenbank waar alle soorten landbouwzaden ter wereld worden bewaard zodat deze na mogelijke wereldrampen behouden blijven. Gienke Deuten: “Het idee dat we een back-up hebben van onze landbouw wanneer onze aarde onbewoonbaar wordt verklaard, vind ik fascinerend. Ik las dat de zadenbank ook nog eens wordt ‘bewaakt’ door loslopende ijsberen. Ik probeer me dat meteen heel praktisch voor te stellen. Hoe komt een overlevende vanuit een wereldramp in Afrika in hemelsnaam op Spitsbergen, en wat doet hij dan met die ijsberen?”

Kiemkracht

Niet ver van de Noordpool liggen in een bunker van ijs 2 miljoen plantenzaden opgeslagen. Een ijsbeer houdt de wacht. Maar al gauw begint het ijs onder zijn voeten te smelten en de bunker begint te lekken. Aan de horizon verschijnen mensen. Een werkloze supermarktmanager tikt de ijsbeer op zijn schouder. Of hij alsjeblieft bij de bunker naar binnen mag… De voorstelling wordt 16 mei 2 keer gespeeld: om 14.00 uur en om 16.30 uur. Tickets: www.peergroup.nl.

Auteur

Marc Jansen