Lezing Alan Fenwick over verwaarloosde tropische ziekten

Groningen

Professor Alan Fenwick geeft donderdag 12 mei in het Academiegebouw in Groningen een lezing over verwaarloosde tropische ziekten. Professor Tjip van der Werf treedt op als co-speaker.

Alan Fenwick is oprichter en hoofd van Schistosomiasis Control Initiative (SCI). Deze organisatie behandelt kinderen en volwassenen voor schistosomiasis en parastieten, die via de grond voor besmetting zorgen, zoals haakwormen, zweepwormen en rondwormen. Frenwick, professor Tropische Parasitologie aan het Imperial College in het Verenigd Koninkrijk, deed bijna 40 jaar lang onderzoek naar schistosomiasis in Tanzania, Soedan en Egypte. Hij liep voorop in het onderzoek naar verwaarloosde tropische ziekten in Afrika en bezoekt nog regelmatig de 8 landen waarin SCI actief is.

Tjip van der Werf

Co-speaker Tjip van der Werf zal kort ingaan op Buruli-ulcus, een andere verwaarloosde tropische ziekte. Ook spreekt hij over tuberculose, dat in toenemende mate resistent is tegen medicijnen. Professor Tjip van der Werf (UMCG) werkte in Ghana als tropenarts voordat hij zich verdiepte in longziekten. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van Buruli-ulcus. Momenteel leidt hij een door de WHO gesponsorde medicijnproef voor Buruli-ulcus in Ghana en Benin. De lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Auteur

Marc Jansen