Documentaire ‘The Last Frontier’ bij Studium Generale Groningen

Groningen

Studium Generale Groningen vertoont dinsdag 17 mei de documentaire 'The Last Frontier'. Plaats van handeling is het Academiegebouw in Groningen.

'The Last Frontier' gaat over pastor Gaby Bamana, de eerste Afrikaanse missionaris in de dunbevolkte steppen van Mongolië. Bamana komt in een geloofscrisis als hij voor zichzelf constateert dat zijn missiewerk niet meer van deze tijd is. Na 70 jaar communisme is Mongolië bezig zijn eigen boeddhistische en sjamanistische oorsprong te herontdekken. Andere missionarissen en zendelingen blijven echter vol elan werken aan het zielenheil van de Mongool.

Gesprek met Bamana

Na de vertoning van de film gaat Pieter Boele van Hensbroek met Bamana in gesprek. De Congolees zal daarbij ingaan op de curieuze dynamiek tussen missiewerk en de lokale identiteit en cultuur. Met Congo en Mongolië als voorbeeld, toont hij hoe lokale tradities worden herontdekt en hoe dat op verschillende manieren tot weerstand leidt.

Gaby Bamana

Gaby Bamana is als onderzoeker verbonden aan de University of Mongolia. Hij heeft meerdere artikelen en boeken over de Mongoolse cultuur op zijn naam staan, waaronder 'On the Tea Road: A Journey into Mongolian Life and Culture' (Ulaanbataar, 2008).

Pieter Boele van Hensbroek

Pieter Boele van Hensbroek is coördinator van de vakgroep Globalisation Studies Groningen en docent bij de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. De focus van zijn onderzoek ligt op de intellectuele geschiedenis van niet-Westerse landen. Het programma, dat is georganiseerd in samenwerking met het Centre for East Asian Studies Groningen en Globalisation Studies Groningen, begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Auteur

Marc Jansen