Open dag stadswerkplaats in Groningen

Groningen

Openbare werkplaats voor hout en metaal stadswerkplaats in Groningen bestaat in oktober 30 jaar. Dit lustrum wordt op verschillende momenten gevierd. Te beginnen met een open dag op zaterdag 21 mei.

Deze open dag wijkt af van voorgaande open dagen van de stadswerkplaats. Bezoekers worden namelijk vooral uitgenodigd te doen. Directeur Sven Olav Thieme: "Dus niet kijken naar medewerkers en docenten die laten zien wat je zou kunnen doen maar zelf, onder begeleiding, ervaren wat het is om te lassen, te zagen met een grote cirkelzaag, staal te snijden met een plasma snijder, hout te draaien op de draaibank." Hiervoor wordt met korte - een kwartier - workshops gwerkt.

Stadswerkplaats

De stadswerkplaats in 1986 opgericht als buurtwerkplaats, toen de stadsvernieuwing van de jaren '70 en '80 op haar eind liep. Sindsdien heeft zij een heeft een grote bekendheid verworven. Eerst in de buurt, later in Stad en ommeland en zelfs landelijk. Thieme: "We zijn een visitekaartje van Groningen op ambachtelijk en technisch creatief vlak. Vanuit het hele land komt men naar Groningen om te ervaren wat de stadswerkplaats biedt en hoe zij georganiseerd is en kan blijven voortbestaan. Ook na het beëindigen van de subsidie, nu 10 jaar geleden, heeft zij aangetoond een nut en draagvlak te hebben." De open dag duurt van 10.30 tot 16.00 uur.

Auteur

Marc Jansen