Buitenspel | Van de Looi wat ondergewaardeerd

Groningen

[caption id="attachment_52811" align="alignright" width="120"] Wim Masker.[/caption]

Nogal wat supporters van FC Groningen zijn er niet rouwig om dat hoofdtrainer Erwin van de Looi hun club verlaat. Er is waardering voor de prestaties die FC Groningen onder hem in de afgelopen drie jaar heeft geleverd – met als hoogtepunt de bekerwinst – maar minstens zoveel kritiek op het vertoonde spel. Te vaak was de amusementswaarde beneden peil, met name in het afgelopen seizoen. De vraag blijft of Van de Looi dat valt aan te rekenen. De clubleiding is er niet in geslaagd om gelijkwaardige vervangers aan te trekken voor sterkhouders zoals Eric Botteghin en Tjaronn Chery. Over een trefzekere spits heeft Van de Looi niet kunnen beschikken.‘Eigen kweek’ Richairo Zivkovic was onder hem op de goede weg, maar werd na een beloftevol halfjaar al weggekocht door Ajax. Van de Looi heeft wel degelijk aanvallende intenties, maar is bovenal een realistische coach. Heeft hij geen snelle centrumverdedigers en goede balafpakkers op het middenveld, dan zal hij zijn verdediging niet voortdurend op de middenlijn laten verdedigen. Zonder goede spits en spelers die gemakkelijk een mannetje uitspelen, is het ook lastig om aantrekkelijk aanvalsvoetbal te spelen. Mimoun Mahi, zijn creatiefste aanvaller, was bijna voortdurend geblesseerd. Van de Looi was dan ook maar wat blij met de voortvarende ontwikkeling van de energieke durfal Oussama Idrissi. Bij Willem II volgt hij straks Jurgen Streppel op. Die speelde een jaar geleden heel aantrekkelijk voetbal met aanvallers als Andrade, Armenteros, Sahar, Cabral en Ondaan. Zonder die vijf probeerde hij dat dit seizoen opnieuw. Het leek nergens op, Willem II wist niet aan de nacompetitie te ontkomen. Dat zal realist Van de Looi niet gauw overkomen. Let maar op: Willem II wordt volgend seizoen weer een concurrent van FC Groningen.

Wim Masker


Auteur

Marc Jansen