De Nacht van Kunst & Wetenschap opent pop-upmuseum in Groningen

Groningen

In de synagoge in de Folkingestraat in Groningen wordt dinsdag 31 mei een pop-upmuseum geopend. Dit in het kader van het festival De Nacht van Kunst & Wetenschap, die zaterdag 4 juni plaatsvindt.

De tentoonstelling in dit 'Nachtmuseum' is samengesteld door diverse kunstenaars en wetenschappers, waaronder ‘seksonderzoeker’ Samira van Bohemen en indierockband Vera’s Charm. De items zijn afkomstig uit collecties van diverse musea en andere kunstinstellingen.

Geplastineerd mensenhart

Tot de hoogtepunten van de expositie behoort een geplastineerd mensenhart, afkomstig uit het Amsterdams Body Worlds-museum. De andere stukken zijn afkomstig uit collecties en depots van het UMCG, het Martiniziekenhuis, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Universiteitsmuseum, Drents Museum en Museum de Buitenplaats. Ook wordt een architecturaal kunstwerk van kunstenares Claudy Jongstra tentoongesteld.

Openingstijden

Het Nachtmuseum is van dinsdag 31 mei tot en met vrijdag 3 juni en op zondag 5 juni tussen 13.00 en 17.00 uur geopend. Op deze dagen is het museum gratis toegankelijk. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap op zaterdag 4 juni is het Nachtmuseum alleen ‘s avonds (19.30 - 01.00 uur) geopend. Dan geven de samenstellers van de tentoonstelling korte lezingen over de door hen gekozen kunstobjecten. 1 van de curatoren, voormalig stadsdichter Kasper Peters, draagt een gedicht voor op basis van zijn keuzes. Verder zijn er optredens van The Gospel Sessions Vol. 2 en Beans & Fatback. De synagoge is tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap alleen toegankelijk op vertoon van een polsbandje van De Nacht van Kunst & Wetenschap.

Kaartverkoop

Tickets voor De Nacht kosten € 15 (normaal) en € 12,50 (CJP en studenten). Tot 12 jaar is de entree gratis. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.denachtvankunstenwetenschap.nl, Groninger Forum (locaties Oude Boteringestraat en Hereplein) en VVV Groningen (Grote Markt). Zaterdag 4 juni zijn vanaf 12.00 uur tickets te koop bij het Nacht-informatiepunt bij de Der Aa-kerk.  

Auteur

Marc Jansen