Stertocht: Groningen wandelt naar Nijmegen

Groningen

In Groningen en de 11 andere provinciehoofdsteden gaan zaterdag 9 juli de zogenaamde Stertochten van start. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen, waar van 19 tot en met 22 juli de 100ste Vierdaagse van Nijmegen gehouden wordt.

Vanuit Groningen is de tocht naar Nijmegen 270 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Maar ook provinciegenoten die van een kortere wandeling willen genieten, kunnen zich inschrijven voor een deel van de Stertocht. Bijvoorbeeld voor de eerste etappe op zaterdag 9 juli, die extra feestelijk is. Dit deel van de Stertocht is 30 kilometer en loopt van Groningen naar Norg.

Provincievlag en parade

Stertocht-marsleider Peter Velthuis: “De deelnemers aan de eerste etappe worden vanaf 09.00 uur ontvangen in het provinciehuis. Daar krijgen we van de Commissaris van de Koning onze provincievlag overhandigd. Die moeten we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote parade. Die parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 80 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”

Eigen route

Velthuis benadrukt dat alle 12 provincies meedoen, omdat het in heel Nederland prachtig wandelen is. “Daarom hebben we samen met de Vierdaagse en de Koninklijke Wandel Bond Nederland deze Stertochten georganiseerd. We vertrekken allemaal op hetzelfde tijdstip, zaterdagochtend om 10.00 uur precies. Elke provincie bepaalt haar eigen route, met korte of langere etappes, van 9 tot 17 juli."

Inschrijven

Wie 1 of meer etappes wil meelopen, kan zich tot 6 juni inschrijven via www.kwbn.nl/pagina/wandelaars/stertochten/inschrijven. Velthuis: "Het kost slechts 5 euro, en daarvoor krijg je een T-shirt met de Groningse vlag erop en een unieke medaille.”

Auteur

Marc Jansen