ISCOMS met Nobelprijswinnaar in Groningen

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 juni toneel van de 23ste editie van het International Student Congress of (bio)Medical Sciences (ISCOMS).

ISCOMS staat bekend als een van de meest vooraanstaande biomedische studentencongressen in de wereld. Medische- en biomedische studenten uit de hele wereld presenteren hun onderzoek; voor hen biedt ISCOMS vaak een eerste podium in een wetenschappelijke carrière.

Nobelprijswinnaar Stefan Hell

Bekende sprekers tijdens het congres zijn de internationale toponderzoekers prof. dr. Stefan Hell van het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen (Duitsland), prof. dr. Cisca Wijmenga (UMCG) en dr. Maura Arsiero (Second Sight Medical Products, (Zwitserland). Professor Hell, Nobelprijswinnaar voor de chemie in 2014, geeft een lezing over zijn baanbrekende onderzoek naar de ontwikkeling van de fluorescentiemicroscopie beneden de diffractielimiet. Hell doorbrak als eerste de barrière die lang de mogelijkheden van lichtmicroscopie beperkte. Professor Cisca Wijmenga spreekt over haar onderzoek naar de genetica achter coeliakie waarmee zij de Spinozaprijs won in 2015. Dr. Maura Arsiero, werkzaam bij het bedrijf Second Sight, geeft een lezing over het retina implantaat, waardoor mensen met een zeldzame oogaandoening meer zelfstandigheid kunnen verkrijgen.

Interactieve operatie

Daarnaast kunnen de deelnemers van ISCOMS vanuit de collegezaal een interactieve operatie volgen. Tijdens deze operatie wordt een kaakmaligniteit verwijderd. Vervolgens wordt de kaak door middel van 3D-printen gereconstrueerd; met het kuitbeen. De artsen zullen tijdens het congres deze operatie toelichten en vragen vanuit het publiek beantwoorden. In totaal worden ruim 650 biomedische studenten uit 65 landen verwacht.

Auteur

Marc Jansen