Programma Dag van de Architectuur in Groningen

Groningen

De stad Groningen staat vrijdag 24 en zaterdag 25 juni in het teken van de 21ste editie van de Dag van de Architectuur. Thema is: ‘Nije verbindings’.

Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG) en Platform GRAS presenteren vrijdag 24 en zaterdag 25 juni een kakelvers programma vol architectuur rond het thema ‘Nije verbindings’. Zoals altijd vormt de Grote Groninger Gebouwenenquête het hart van de DAG. Dit jaar strijden elf genomineerde gebouwen om de titel ‘Beste gebouw van Groningen’. Bovendien is de strijd om de Gouden Kiezel voor het mooiste kleine (uitbreidings)project terug.

Genomineerde gebouwen

De genomineerden gebouwen zijn twee weken geleden (25 mei; zie www.gezinsbode.nl/ krantgemist) afgebeeld in deze krant. Verder zijn de gebouwen online - dagvandearchitectuurgroningen.nl - te bekijken en kunnen ze uiteraard live bewonderd worden; bijvoorbeeld door er langs te wandelen of te fietsen. Bovendien staan de deuren van een aantal genomineerde gebouwen tijdens de Dag van de Architectuur wijd open voor publiek. Stemmen kan tot donderdag 23 juni, klokslag 12.00 uur. Zoals ieder jaar worden de genomineerde gebouwen ook dit jaar voorgelegd aan een vakjury. Deze jury bestaat ditmaal uit Han Michel (voorzitter welstandscommissie Rotterdam), Ton van Namen (Monteflore Vastgoed) en Simone Rots (Crimson Architectural Historians).

Prijsuitreiking

De Dag van de Architectuur wordt vrijdag 24 juni om 17.00 uur afgetrapt met de DAG-borrel in het Groninger Fourm (locatie Hereplein). Hier wordt vanaf 17.30 uur bekend gemaakt welke aannemers, architecten en opdrachtgevers de Gebouwenenquête winnen. De vakjury spreekt haar oordeel uit en wethouder Roeland van der Schaaf reikt namens de publieksjury de prijzen uit. Als onpartijdig Stadjer leidt Frank den Hollander de prijzenparade in goede en rechtvaardige banen.

Specialistenbus

Zaterdag 25 juni (vanaf 10.00 uur) rijdt de Specialistenbus langs alle elf genomineerde gebouwen. Twee vakkundige gidsen geven daarbij uitleg. Deelname kost 15 euro (inclusief lunch). Vertrekpunt: GRASboot, Bloemsingel 1001. Aanmelding (verplicht): 06 - 42 69 46 66 of info@dagvandearchitectuurgroningen.nl.

Fietstocht

Zaterdag 25 juni staat ook de fietstocht ‘Nu en straks’ geprogrammeerd. Jaap Ekhart neemt deelnemers mee langs plekken in Groningen die haast niet meer te herkennen zijn. Onderweg vertelt hij over de laatste ontwikkelingen en kijkt hij zowel terug als vooruit. De fietstocht start om 10.30 en om 13.00 uur bij de GRASboot. Deelname kost 3 euro. Aanmelding wordt aanbevolen (zie ‘Specialistenbus’).

DAG-special: hergebruik(t)

Onder de noemer DAG-special: hergebruik(t) kan zaterdag 25 juni tussen 12.00 en 16.00 uur een kijkje worden genomen in Nederlands grootste bouldergym. In een van de oude loodsen van houthandel Vries is 750 vierkante meter aan klimmuren gebouwd om te ‘boulderen’, de meest spectaculaire tak van het sportklimmen. Initiatiefnemer Bert Horst geeft informatie over de transformatie van deze plek. Onder dezelfde noemer staat zaterdag 25 juni om 11.00 uur een rondleiding door The Big Building geprogrammeerd. Dit is een bedrijfsverzamelgebouw voor Groningse start-ups in het vroegere pand van PostNL, direct achter het Hoofdstation (Achterweg 1). Aanmelding wordt aanbevolen (zie ‘Specialistenbus’).

Veranderlab Wijkwelstand

Een andere DAG-special is Veranderlab Welstandswijk. Dit is een lezing met aansluitend een gesprek over een experiment in de Schildersbuurt. De lezing vindt zaterdag 25 juni om 15.30 uur plaats. Vertrekpunt: GRASboot. Aanmelding wordt aanbevolen (zie ‘Specialistenbus’). Meer informatie: dagvandearchitectuurgroningen.nl

Auteur

Marc Jansen