Rock-’n-rollnomade Lou Leeuw viert 70ste verjaardag

Groningen

Zanger, gitarist en bassist Lou Leeuw staat meer dan een halve eeuw op het podium. Met Herman Brood, Harry Muskee, Nina Hagen en vele anderen. Vrijdag 17 juni geeft hij een feestje in Huize Maas. De ‘rockende tijger’ wordt 70.

Door Arjen J. Zijlstra

Het jaar is 1964. De deurbel gaat van het ouderlijk huis waar Leeuw als 17-jarige nog woont. Bluesreuzen Harry Muskee en Eelco Gelling staan voor de deur. Hun vraag: of Lou bassist wil worden bij Cuby and the Blizzards. Zijn antwoord, na enig nadenken: nee, sorry. “Achteraf had ik het wel moeten doen. Maar dan had ik mijn baan als tandtechnieker op moeten geven, en mijn ouders zagen het ook niet zitten.En ik had dan met de Rocking Tigers moeten stoppen.” The Rocking Tigers, dat later de Tykes gaat heten, richt Leeuw op met vrienden als hij 14 is. Al snel hebbenze behoorlijk succes en spelen ze als 15-jarigen regelmatig in Duitsland. Hun materiaal bestaat grotendeels uit covers van The Shadows. “Maar net als de meeste jongens dacht ik: ik doe dit hooguit vijf jaar. Want het leek me niet mogelijk hier echt van te kunnen leven.”

Long Tall Sally

Zijn liefde voor muziek wordt aangestoken door Little Richard die hij als 10-jarige op de kermis met ‘Long Tall Sally’ uit de speakers hoort knallen. “Thuis hadden we een distributieradio waarop je alleen maar gewijde muziek of Eddy Christiani hoorde. Dit was echt wat anders. Dus ik ging in de dagen daarna en de jaren daarop steeds weer naar de kermis voor de muziek.” Als 12-jarige neemt hij enkele gitaarlessen, tot hij genoeg akkoorden kent om van daaruit zelf aan de slag te gaan. “Dan draaide ik een plaatje van The Shadows en probeerde ik dat na te spelen. Steeds weer de naald terugzetten, luisteren en proberen op mijn gitaar.” Als hij en enkele vrienden twee jaar later The Rocking Tigers opzetten, bestaat het repertoire dan ook voornamelijk uit liedjes van The Shadows waar hij zoveel naar luisterde. Het is voornamelijk muziek zonder zang. Maar af en toe spelen ze ook nummers van andere bands, waarbij wel gezongen wordt. Zo doet ‘Kom van dat dak af’ met Leeuwals zanger het erg goed.

Lou Riedt

Toch neemt Leeuw in de eerste helft van zijn carrière zelden de rol van frontman op zich. Aan de Tykes komt een einde. En als hij in de jaren zeventig en tachtig speelt in één van de bands van Harry Muskee (uiteindelijk dus toch), met de illustere Appie Alberts of met Nina Hagen is hij altijd de degelijke bassist waar je op kan rekenen. Ook buiten het podium. “Jongens, we nemen er nog één, want Lou Riedt”, mag Muskee graag zeggen na een optreden. “Ik dronk twee biertjes op een avond en nam geen dope. Ik heb vroeger in de jaren zestig wel wat dingen geprobeerd. Zoals speedpilletjes, maar dat vond ik na één keer wel mooi geweest. Als ik onder invloed ben dan kan ik ook niet goed spelen.” Met Muskee’s band Red White ‘n Blue staat hij in 1975 op Pinkpop. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière.

Altijd werk

Naast het feit dat hij in 1976 met de Tykes in het voorprogramma staat van de Rolling Stones. Maar als je hem ernaar vraagt, volgt er geen woordenstroom. Hij lijkt meer trots op het feit dat het hem tot op de dag van vandaag lukt te bestaan als professioneel muzikant. In 1993 begint hij de Lou Leeuw Band. Een teken van meer zelfvertrouwen? “Ja, dat is door de jaren heen echt gegroeid.” Het repertoire is breed, van The Beatles, The Rolling Stones en Van Morrison tot Douwe Bob. De Lou Leeuw Band bestaat nog steeds. De andere bands waar hij tegenwoordig in speelt zijn: The Bluescowboys, The Rockaways en Twin Reverb. En verder speelt hij gedurende zijn carrière samen met tientallen andere artiesten. Hij wordt om die reden ook wel de vliegende keep van de Groninger popscene genoemd. Of wat vleiender: rock-’n-rollnomade. “Deze instelling heeft ervoor gezorgd dat ik bijna altijd werk heb gehad.”

Bigband

Nu op bijna 70-jarige leeftijd is Leeuw nog steeds voltijds met muziek bezig. Naast optredens in clubs, cafés en op feesten en partijen brengt hij veel tijd door in de studio, die hij onder zijn huis heeft. Daar neemt hij soms nummers op die hij zelf geschreven heeft, maar ook veel covers. Op deze nummers, die hij de laatste jaren heeft uitgebracht op verschillende albums, bespeelt hij zelf alle instrumenten. “Vorige week heb ik na een optreden toch weer vier cd’s verkocht.” En op vrijdagavond 17 juni staat Leeuw dus op het podium in Huize Maas om met muziekminnend Groningen zijn verjaardag te vieren. Vele bands uit de Groninger scene zullen optreden. Zelf zal Leeuw bassen en zingen met The Bluescowboys en The Rockaways. Maar ook zingen in een Bigband. “Dat is voor het eerst, dus daar moet ik goed voor oefenen. Maar zo blijft het ook spannend.” Het feest Lourens Leeuw 70 jaar! vindt plaats op vrijdag 17 juni, vanaf 21.00 uur in Huize Maas.Entree: 5 euro (inclusief gratis consumptie).

Auteur

Marc Jansen