Quantified Self-grondlegger Gary Wolf visiting professor Hanzehogeschool Groningen

Groningen

Het College van Bestuur van Hanzehogeschool Groningen installeert Gary Wolf woensdag 15 juni als visiting professor. Ter ere van deze installatie geeft hij dinsdag 14 juni een (gratis) publieke lezing in het Academiegebouw in Groningen.

Steeds meer mensen gebruiken technologie met als doel om informatie te krijgen over zichzelf, hiervan te leren en dit te delen. Deze observatie werd onder de noemer Quantified Self (QS) in 2007 geïntroduceerd door Kevin Kelly en Gary Wolf, beiden editors van het Amerikaanse technologieblad Wired. Sindsdien begeleidt Gary Wolf de nog steeds groeiende wereldwijde community in een zoektocht naar persoonlijke betekenis in persoonlijke data. De QS-community wordt gefaciliteerd door conferenties en MeetUps, waar ervaringen van ontwikkelaars en persoonlijke ervaringen van gebruikers worden gedeeld.

Quantified Self Institute

Bij de Hanzehogeschool Groningen werd op 28 september 2012, in samenwerking met Quantified Self Labs (LCC, San Francisco), het eerste en tot nu toe enige Quantified Self Institute (QSI) opgericht. Het QSI is een netwerkorganisatie met een focus op onderzoek en impact, onderwijs, advies en het testen van de betrouwbaarheid van draagbare technologie.

Installatie Gary Wolf

Om de QS-community liggen vragen over de relatie tussen technologie, cultuur en menselijk gedrag. Hoe voer je zo goed mogelijk een zelfmeetexperiment uit? Het QSI tracht hier zoveel mogelijk op aan te sluiten en de installatie van Gary Wolf is hier direct een gevolg van. Bovendien wordt de samenwerking verder geïntensiveerd, onder meer met het initiatief om gezamenlijk een Quantified Self Journal op te richten.

Publiekslezing

De lezing in het Academiegebouw is getiteld: ‘Against Behaviour Change’. Het aantal plaatsen is beperkt en inschrijven is noodzakelijk. Meer informatie: www.meetup.com/qsgroningen www.qsinstitute.org/event/against-behaviour-change-public-lecture-by-gary-wolf

Auteur

Marc Jansen