Swingin’ Groningen #22

Groningen

De Groninger binnenstad vormt van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 juni het decor voor de 22ste editie van Swingin’ Groningen.

PBUG (PB Underground) werd vorige week als laatste act aan de line-up toegevoegd. De Britse funksensatie sluit als surprise act het vrijdagavondprogramma op het Broerplein af. Bandleider van PBUG is Pete Ray Biggin, die ook drumt voor Level 42 en heeft gedrumd voor Amy Winehouse, Chaka Khan, Mark Ronson en diverse andere wereldartiesten. PBUG is bijkans huisband van het beroemde Londense Jazz Cafe. Organisator Marcel Schlaman noemt het ‘een droomact voor ons festival’. In 2015 werd de band genomineerd voor de Beste Live UK show of the Year bij de Jazz FM Awards. Het optreden start om 23.15 uur.

Woensdag

Woensdag 15 juni is Buckshot Café van 20.00 tot 23.00 uur het toneel van de Local Pre Roud, de strijd tussen 5 jonge talenten van het Groningse conservatorium. Ze proberen het laatste plekje te bemachtigen van de Northern European Jazz Talent Contest.

Donderdag

Die Northern European Jazz Talent Contest staat donderdag 16 juni op het programma. Inzet is de Northern European Jazz Talent Award. De conservatoria van Aarhus (Denemarken), Stockholm (Zweden), Tallinn (Estland), Hamburg (Duitsland) en Groningen vaardigen hun toppers af. Deze muzikale wedstrijd begint om 19.30 uur en vindt plaats in Newscafé the Club.

Vrijdag- en zaterdagavond

Zowel vrijdag- als zaterdagavond presenteert Swingin’ Groningen een gevarieerd programma op 5 podia. Muziekliefhebbers kunnen biede avonden van 20.00 tot 01.00 uur hun hart ophalen bij podia op het Waagplein, Broerplein, Zuiderdiep, de Ellebogen en het Uurwerkersplein. Op alle vijf de podia zijn naast gerenommeerde artiesten ook aanstormende talenten te zien. De line-up op vrijdagavond: Phoenatix, de Prins Claus Conservatorium Big Band met Lou Leeuw, Tollek Ollestad en Jonathan Kreisberg, The Houdini’s & Anton Goudsmit, de Groningen Student Big Band, Bombay Connection, Eminent Hipsters, The Jig, Sun Goddess (met een Earth, Wind & Fire Tribute) en Lefthand Freddy feat. Carlo de Wijs. Ook zijn er CP-sessies en draaien er diverse dj’s bij Spinnnin’ Groningen. Op vrijdagavond komt er een zesde podium bij. Dan is er vanaf 20.00 uur op de m.s. Ludina (tegenover De Toeter) een optreden van Linda’s Jazz, het ensemble van de Groningse Linda Molenkamp. De line-up op zaterdagavond: Want2Swing, James & Black, Will Nuruwe feat. Berget Lewis, Anton Goudsmit – Joris Teepe – Steve Attenberg, Jon Tarifa, Tristan & The Heavy Horns, Electric Fiësta (met een Prince Tribute), Chazzy Green, Samba Doo Bop en Senna Black. Ook op deze avond is er Spinnnin’ Groningen.

Zaterdagmiddag

Op zaterdagmiddag zijn er drie programmaonderdelen. Van 14.00 tot 18.00 uur is er Round Town Jazz. 5 winkels en 3 winkelstraten bieden een podium aan crossover jazzmuziek. Dit zijn: Plato, de Schoenenfabriek, beide Boekhandels van Van der Velde, de Ambassade van Bremen & Oldenburg en de winkelstraten Zwanestraat, Stoeldraaierstraat en de Grote KrommeElleboog. Iedereen die nog iets wil leren over jazz, kan van 14.00 tot 16.00 uur in Jazzcafé De Spieghel een openbare jazzworkshop volgen bij Anton Goudsmit. Deelnemers mogen hun eigen instrument meenemen. Het is al een beetje traditie: Stadskabaal, het concert dat tientallen kinderen, jongeren en volwassenen uit stad en provincie samen hebben ingestudeerd. Ze treden op van 16.00 tot 17.15 uur op het Broerplein. Meer informatie: www.swingingroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen