Tussenstand Grote Groninger Gebouwenenquête 2016

Groningen

Ruim 2800 stemmen onderweg ‘and still counting’. Juni is traditioneel de maand van de Grote Groninger Gebouwenenquête, georganiseerd de Stichting DAG, Platform GRAS en de Groninger Gezinsbode.

Ook dit jaar lijkt het een spannende strijd te worden. 4 gebouwen gaan aan kop in de 21ste editie van de Grote Groninger Gebouwenenquête: Cohousing Oosterkade door Estudio KAW en Nijhuis Noord, een woning aan de Veenweg door Jack Koster Houses, een bedrijfsverzamelgebouw aan de Sontweg van Skets Architectuurstudio en de Renovatie van het Noorderpoort door KAW, in samenwerking met CIG Centraal Staal en Trebbe bouw.

Stemmen

Net als in andere jaren leeft de enquête volop. Stemmen komen overal vandaan, al komen de meeste natuurlijk uit de stad Groningen. En zoals altijd zijn er de nodige lobby’s gaande. Opdrachtgevers, aannemers en architecten tonen hun betrokkenheid en roepen hun achterban op om te stemmen. Dat stemmen kan trouwens nog tot donderdag 23 juni, klokslag 12.00 uur.

Gouden Kiezel

Naast de 11 genomineerden voor de ‘grote’ prijs, wordt ook gestreden om de Gouden Kiezel: de prijs voor het beste kleine bouwwerk van 2016. Voor deze categorie zijn vier projecten genomineerd. Twee daarvan gaan fier aan kop: De Vleugel van vector i en ‘Onder de radar’, ontworpen door MX13.

Vakjury

Naast het publiek buigt ook een vakjury zich over de 15 genomineerde gebouwen. Dit jaar wordt deze gevormd Han Michel (voorzitter welstandscommissie Rotterdam), Ton van Namen (Monteflore Vastgoed) en Simone Rots (Crimson Architectural Historians).

Uitslag

De winnaars van zowel de vak- als de publieksjury worden vrijdag 24 juni om 17.30 uur bekendgemaakt in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Dag van de Architectuur

De Grote Groninger Gebouwenenquête is onderdeel van de Dag van de Architectuur Groningen die 24 en 25 juni plaats vindt. Rond deze dagen vinden diverse activiteiten plaats in de stad Groningen. Het programma bevat een bijzondere fietstocht, een bustocht langs alle genomineerde gebouwen, een lezing en debat over de Wijkwelstand in de Schildersbuurt en de architectuurfilm High Rise. Zie voor het gehele programma: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen