ZomerWelVaart in Groningen in teken vanDelfSail

Groningen

Hoge, Kleine en Lage der A en de Groninger havens en diepen vormen vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni het decor voor ZomerWelvaart.

Het maritieme zomerfestival ZomerWelVaart heeft dit jaar een bijzonder thema. Grote broer DelfSail keert namelijk na 7 jaar terug naar Delfzijl (29 juni tot en met juli). ZomerWelVaart vormt de prelude van DelfSail. Een groot deel van de honderden schepen op weg naar Delfzijl meert het weekend voorafgaand aan DelfSail aan in de binnenstad van Groningen.

Podiumprogramma

Nieuw dit jaar is een uitgebreid podiumprogramma met livemuziek van onder andere Moke, Kuenta I Tambu, DJ Swoolish en Harm’sFork. Verder is er een veelzijdig programma op de schepen, een kinderprogramma, een kunstroute en de Zeldzaam Mooie Markt. Het eten en drinken wordt verzorgd door verschillende foodtrucks langs de kade.

Chilisalpeter

De Verhalen van Groningen vertelt, in samenwerking met Stichting Beeldlijn en de Groninger Archieven, de maritieme geschiedenis van Chilisalpeter, het witte Chileens woestijnpoeder, dat begin 20ste eeuw voor een revolutie in de Groninger landbouw zorgde. Het witte goud, zoals het poeder werd genoemd, werd begin 1900 in grote viermasters verscheept van Chili naar Groningen. Hier groeide de salpeterhandel in snel tempo door het openen van kunstmestfabrieken. Er is een buitenexpositie over het ‘witte goud’ op het Hoge der A en De Verhalen van Groningen verzorgt aan boord van de Nicolaas Mulerius een uitgebreid verhalenprogramma.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kan de (maritieme) geschiedenis van Groningen verder ervaren worden met onder meer een film over 1470, een rondleiding, demonstratie en een expositie van NOVO. Ook museumschip De Emma wordt ingezet voor een korte rondvaart langs de aangemeerde schepen. ZomerWelVaart is gratis toegankelijk. Openingstijden: vrijdag 24 juni 18.00 – 23.00 uur, zaterdag 25 juni 11.00 – 23.00 uur en zondag 26 juni 11.00 – 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen