Presentatie Gids van Joods erfgoed in Nederland in Synagoge Groningen

Groningen

In Synagoge Groningen wordt dinsdag 28 juni het naslagwerk 'Gids van joods erfgoed in Nederland' gepresenteerd.

De auteurs Paul Vigeveno en Jan Stoutenbeek beschrijven in dit boek per streek en plaats de vele gebouwen, monumenten, plekken en objecten die te maken hebben met de joodse cultuur, religie en geschiedenis. Zo vertellen zij, geïllustreerd met actuele en historische foto's, het veelbewogen verhaal van de Groningse synagoge aan de Folkingestraat. De synagoge werd in 1906 gebouwd door de christelijke architect Tjeerd Kuipers. Na de oorlog huisde een wasserij in het gebouw, totdat het in 1981 opnieuw werd ingewijd voor de joodse eredienst. Ook de geschiedenis van het belendende Rabbinaatshuis wordt in het boek besproken. Daarbij hebben de schrijvers ook vrij recente ontwikkelingen vermeld, zoals de spectaculaire ontdekking van het vooroorlogse mikwe (rituele bad) in het Rabbinaatshuis.

Vergeten delen

Vigeveno en Stoutenbeek namen ook de moeite om 'vergeten' delen van de voormalige joodse buurt van de stad Groningen te beschrijven. Zo verhalen zij over de zogeheten jeugdsynagoge (geopend in maart 1940) aan de Folkingedwarsstraat. Tegenwoordig bevinden zich een gymzaal en een vredescentrum in het gebouw. Een deel van het gebouw - eigendom van de gemeente Groningen - verkeert nog in originele staat, met onder meer een oud schoolbord dat diende voor joodse en Hebreeuwse les en een loket met een davidster. De ruimten staan al geruime tijd leeg.

Provincie Groningen

In Gids van joods erfgoed in Nederland wordt wat de provincie Groningen betreft ook volop aandacht besteed aan de synagogen in Winsum, Appingedam en Bourtange en het Joodse Schooltje in Leek. De boekpresentatie begint om 20.00 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen