FC Groningen begint weer

Haren

   Terwijl het EK in Frankrijk pas halverwege is, hervatten de eredivisieclubs dit weekend alweer de trainingen. FC Groningen doet dat zondag traditiegetrouw in Haren.

Door Wim Masker

Net als vorig seizoen heeft FC Groningen de selectie nog niet compleet. De club zoekt nog naar opvolgers voor centrumverdediger Rasmus Lindgren en linksback Lorenzo Burnet. Naar verwachting lukt het niet om die zondagmiddag al op Sportpark De Koepel te presenteren.

2 nieuwelingen

Het nieuwe trainersduo Ernest Faber en Marcel Groninger, geassisteerd door Peter Hoekstra en keeperstrainer Sierd van den Berg, begroet 2 nieuwe spelers. Het zijn spits Tom van Weert (26) en middenvelder Ruben Yttergard Jenssen (28). De 2 zijn transfervrij overgenomen van respectievelijk Excelsior en 1. FC Kaiserslautern.

Beloften

2 beloften maken in elk geval het eerste deel van de voorbereiding mee: verdediger Keziah Veendorp en middenvelder Robbert de Vos. In voorgaande jaren waren het er meer, maar het beloftenteam heeft komend seizoen zelf een grote groep nodig en begint ook zondag al aan de voorbereiding. Op zaterdag 13 augustus begint FC Groningen onder 23 jaar aan een nieuw avontuur: het spelen in de derde divisie zaterdag.

Strenge regel

Bij het beloftenteam mogen voortaan slechts 2 dispensatiespelers in het veld staan. Alle spelers geboren vóór 1 januari 1994 gelden als dispensatiespeler. Dat geldt ook voor jongere spelers die in de voorgaande wedstrijd van het eerste elftal een basisplaats hadden, of meer dan 45 minuten zijn ingevallen. Oudere spelers mogen na 10 basisplaatsen of langere invalbeurten in het eerste elftal niet meer voor de beloften uitkomen. Voor jongeren is de grens op 15 wedstrijden bepaald.

Jeugdelftallen

De 5 jeugdelftallen van FC Groningen zijn vorige week maandag al in de nieuwe samenstelling aan de seizoenvoorbereiding begonnen. Tot de start van de schoolvakanties gaan ze daarmee door om eind juli de trainingen te hervatten. Het nieuwe B1 en D1 speelden afgelopen zaterdag op sportpark Corpus den Hoorn al hun eerste oefenwedstrijden. Dat deden ze tegen leeftijdgenoten van AZ, die in mei nog landskampioen zijn geworden. Beide Alkmaarse titelhouders hadden het lastig. FC Groningen D1 verloor nipt met 2-1, B1 won met 3-0. Met name B1 liet veelbelovend spel zien.

Nieuwe oogst

Voorafgaand aan de eerste training van het eerste elftal kunnen de liefhebbers op sportpark De Koepel alvast de nieuwe oogst van FC Groningen onder 12 jaar in actie zien. Het jongste ploegje uit de opleiding neemt deel aan het traditionele Hendrik Nijboer-toernooi voor D-pupillen. De eerste wedstrijden beginnen al om 09.05 uur. De eerste training van FC Groningen 1 begint om 15.00 uur.

Auteur

Marc Jansen