Willem Tanke met 'De Betoverde Woestijn' in Der Aa-kerk

Groningen

Willem Tanke staat donderdag 30 juni met 'De Betoverde Woestijn' in de Der Aa-kerk in Groningen.

'De Betoverde Woestijn' is een concert met dans en performance, waarin het publiek wordt meegenomen in een gevoel van tijdloosheid, in een muzikale droom. 'De Betoverde Woestijn' kent een rijke schakering aan stemmingen: verstilling, ongecompliceerde vreugde, woede en onmacht, heftige dramatiek, sensuele bedwelming en vervoering. Ieder werk of iedere improvisatie heeft 1 grondstemming, zoals in barokmuziek vroeger gebruikelijk was.

Willem Tanke

Organist, improvisator, muziektheoreticus, componist en pedagoog Willem Tanke geniet internationale bekendheid als Messiaen-vertolker. Zijn opname van het hele oeuvre van deze Franse componist is wereldwijd bejubeld. Als innovator weet hij oude en nieuwe technieken en speelwijzen op een subtiele manier met elkaar te verbinden. Tanke laat zich bijvoorbeeld inspireren door Afrikaanse ritmes en Hindoeritmes.

Schnitgers Droomprijs

Het concert 'De Betoverde Woestijn' is de uitwerking van de Schnitgers Droomprijs die Willem Tanke in 2015 door de Stichting Der Aa-kerk werd toegekend voor zijn bijzondere verdiensten aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelcultuur in Nederland. De jury van de Schnitgers Droomprijs schreef over Tanke: 'Met zijn integere manier van musiceren en zijn open persoonlijkheid weet hij musici uit allerlei genres aan zich te binden’.

Schnitgers Droomprijs

Tanke krijgt de de Schnitgers Droomprijs 2016 voorafgaand aan het concert uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Klaas Hoek, Jan Hage en Jacob Lekkerkerker. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten (à € 15) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij boekhandel Godert Walter en bij boekhandel Van der Velde (Akerkhof).

Auteur

Marc Jansen