Peter de Grote Festival #18: 50 concerten

Groningen

Circa 50 kamermuziek-concerten op karakteristieke locaties in Noord-Nederland. Dát is het Peter de Grote Festival, dat van 27 juli tot en met 6 augustus voor de achttiende keer wordt gehouden.

In deze concerten presenteren (inter)nationaal gerenommeerde musici programma’s met zowel beroemde als minder bekende kamermuziekwerken. De concerten worden waar mogelijk omlijst met cultuurtoeristische arrangementen als diners, museabezoek, wandelingen en boottochten.

Summer Academy

Het Peter de Grote Festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste en meest toonaangevende kamermuziekfestival van Noord-Nederland. Aan deze concertserie is ook een Summer Academy gekoppeld: ongeveer 50 jonge, getalenteerde musici komen van over de hele wereld naar Groningen voor onder meer masterclasses en kamermuzieklessen. Deze jonge talenten treden bovendien dagelijks op tijdens gratis toegankelijke lunchconcerten. Daarnaast betreden zij in zogenaamde participatory ensembles samen met hun docenten het concertpodium.

Thema’s

Op het programma staan concerten met uiteenlopende thema’s. Zo worden muzikale portretten geschetst van twee grote componisten uit de Romantiek: Franz Schubert en Robert Schumann. Verder een drieluik met grote Amerikaanse componisten: John Adams, Leonard Bernstein en Samuel Barber. In twee concerten met werken van Nodar Gabunia, Sulkhan Tsintsadze en Giya Kancheli wordt Georgië verbeeld.

Muzikale portretten

In de serie oude muziek worden muzikale portretten getoond van Dresden, Londen, Rome en Napels. Ook staat een drietal bijzondere projecten geprogrammeerd. Het betreft het Rembrandt Frerichs Trio, een jazz-trio dat ditmaal geen jazz speelt maar gebruik maakt van een fortepiano, een violone en historisch slagwerk, de theatervoorstelling ‘De Koperen Tuin’ van Christiaan Kuyvenhoven en ‘Nozze per due’, de light-versie van Mozart’s Nozze di Figaro met teksten van Ivo de Wijs.

Jong talent

Traditiegetrouw is op het festival alle ruimte voor jong talent. De serie Young Masters in Concert is hier een sprekend voorbeeld van. Pianisten, violisten, cellisten, zangers en ensembles laten duidelijk horen waarom zij aanspraak maken op hun plek op de podia. Het festival staat onder artistieke leiding van Paul Komen, concertpianist en hoofdvakdocent piano aan het Prins Claus Conservatorium. Zie voor het volledige programma www.peterdegrotefestival.nl.

Auteur

Marc Jansen