FC Groningen moet kopen

Groningen

Zeven van de 23 spelers uit de selectie van FC Groningen komen uit de eigen jeugdopleiding. Was het nu 2018 geweest, hadden dat er twaalf moeten zijn.

Door Wim Masker

FC Groningen streeft er immers naar dat vanaf het seizoen 2018-2019 ten minste de helft van de spelers van het eerste elftal uit eigen opleiding bestaat. Dat streven is niet nieuw. Eind vorige eeuw formuleerde Hans Westerhof al dezelfde wens.  De toenmalige hoofdtrainer had geen bezwaar tegen aankopen voor het basiselftal, maar vond dat de reserves uit eigen opleiding moesten komen. Directeur Hans Nijland verkondigde onlangs in klein comité dat zijn club in elk geval verdedigers zelf zou moeten kunnen opleiden. Om daar meteen weer aan toe te voegen – hij meent dat nooit – dat ‘hij geen verstand van voetballen heeft en slechts over de reclameborden gaat’.

Te licht

FC Groningen zoekt voor het eerste elftal nog steeds versterking voor het linker verdedigingsblok. FC Groningen onder 23 jaar kan die vooralsnog niet leveren. Roland Baas (20) is daar linker centrale verdediger en Amir Absalem (19) linksback. Baas maakte een kleine twee jaar geleden als invaller al zijn debuut in De Kuip en maakte toen hardhandig kennis met volwassen voetbal. De vrij kleine verdediger was uiteraard niet opgewassen tegen Graziano Pellè. Het werd 4-0 voor Feyenoord. Twee jaar later is Baas gegroeid als voetballer, maar schiet hij in fysiek opzicht nog steeds tekort. Dat laatste geldt ook voor Absalem. De linksback, vorig seizoen nog spelend in Feyenoord A1, is een fijne voetballer. In fysiek opzicht doet hij denken aan Hakim Ziyech tijdens zijn debuutjaar voor Heerenveen. Mooie techniek en dito trap, hele dunne beentjes.

Hans Hateboer

FC Groningen onder 23 jaar traint pittig en komt in de Derde Divisie zaterdag straks louter volwassen ploegen tegen. Dan kan het snel gaan met de ontwikkeling van jonge spelers. Hoe snel bewees Hans Hateboer. Drie jaar geleden nog maar was hij met FC Groningen A1 derde geworden in de eredivisie. Acht spelers van zijn lichting mochten doorstromen naar de beloften. Vijf van hen kregen een klein contractje aangeboden. Hateboer en twee anderen mochten als amateur blijven. Een half jaar later al veroverde Hateboer een basisplaats in het eerste elftal. De anderen? Ron Janzen en Noureddine Boutzamar staan tegenwoordig onder contract bij RKC Waalwijk en SC Cambuur, de overige vijf spelen min of meer semi-profvoetbal bij de amateurs. Een voetbalcarrière is vaak net zo lastig te voorspellen als het weer.

Auteur

Redactie