In Stad | Compostbakverslaving

Groningen

[caption id="attachment_52433" align="alignleft" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Sinds acht jaar heb ik een volkstuin aan de Kooiweg, op de grens van Groningen en Haren. Aan de rechterkant van de weg, op het grondgebied van de gemeente Haren, ligt het complex van de Vereniging Volkstuin-eigenaren Kooiweg (VVK). Links van de weg, gemeente Groningen, heb je de voetbalvelden van Oranje Nassau, Blauw Geel '34 en Amicitia VMC. Een half jaar geleden ben ik verhuisd naar een groter perceel. Heb nu een leuk tuinhuisje en een lap grond van 250 vierkante meter. Het complex telt ruim honderd tuinen. De jaarlijkse huur hangt af van het aantal vierkante meters. Grofweg een bedrag tussen 50 en 100 euro. Alle tuinders hebben hun eigen wijze van tuinieren. Sommigen hebben strakke tuinen, anderen een wat lossere aanpak. De een heeft vooral bloemen, de meesten overwegend groente. Er schijnt zelfs iemand onder ons te zijn die een kaal stuk grond heeft, maar heel erg van een stevig stukje spitten houdt. Ja, spitten is zijn lust en zijn leven. Zelf heb ik vooral groente, kruiden en fruit. Dit jaar uien, sjalotten, aardappels, aardbeien, bieslook, sla, rabarber, knoflook, rode en zwarte bessen, witte kool, paksoi, rode kool, spitskool, groene kool, gele en rode bietjes, lavas, tijm, rozemarijn, prei, sperziebonen, aardpeer en tuinbonen. Leuk vind ik de gesprekjes die je hebt op de tuin. Dat kan over van alles gaan, maar in ieder geval over slakken. De voortdurende ergernis over de aangevreten jonge slaplantjes. De pompoenplanten die volledig opgegeten zijn door de slakken. Sommige volkstuinders beginnen hun verblijf op de tuin met het rapen en verplaatsen naar elders van een groot aantal slakken. Fijn aan mijn nieuwe tuin vind ik dat ik een hele grote betonnen compostbak heb. Daar gooi ik mijn groenafval. De afbraak van het afval wordt door schimmels en bacteriën gedaan, geholpen door wormen en pissebedden. Het levert prima grond op, zwart goud. Ideaal om de bedden in mijn tuin mee op te hogen. Hoe hoger, hoe beter. Vooral omdat de grond er droger van wordt. Eigenlijk ben ik verslaafd aan de compostbak. Maar zeggen dat je daarom een volkstuin hebt? Nee, dat doe je niet.

Jos Jansen op de Haar


Auteur

Redactie