In Stad | Buitenstaandersblik

Groningen

[caption id="attachment_52433" align="alignleft" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Het leukste onderdeel van festival Noorderzon vind ik dit jaar Urban Tour. Dat is een klein rondleidingenfestival georganiseerd door architectuurcentrum Platform Gras. Urban Tour heeft als doel om met een aantal weldoordachte prikkelende rondleidingen een verrassende bijdrage te leveren aan het gesprek over Groningen. Hans Jungerius, Vincent Kompier, Alice Schut en Bram Esser zijn vier kritische en creatieve kijkers die de stad met een frisse buitenstaandersblik hebben bekeken. Stuk voor stuk geven zij een verrassende rondleiding. Stichting Gras gaf de rondleiders een paar hints mee: "Jouw rondleiding zou de toehoorders nieuwe perspectieven op stad en landschap kunnen bieden, het zou bijzondere verhalen over heden en verleden kunnen vertellen, het zou de bezoekers toegang kunnen bieden tot plekken waar ze normaal nooit zouden komen. Verras jij de bezoekers van Noorderzon met jouw kritische reflectie op de huidige stand van Groningen. Of ga je hen ook vervreemden, verbazen en versteld doen staan?" Publicist/filosoof Bram Esser neemt alvast een voorschot. "Ik heb in Groningen filosofie gestudeerd. Als filosoof beschouw je niets als vanzelfsprekend. Ik noem mezelf ontdekkingsreiziger van het alledaagse. In Lichtenberg in Berlijn heb ik vorig jaar soortgelijke rondleidingen gehouden voor Berlijners. Als je een vergelijking tussen Berlijn en Groningen maakt dan kun je zeggen dat we in Nederland geen ruïnes hebben. Wij ruimen hier alles zo snel mogelijk op. In Duitsland heb je wel ruïnes en dat is gunstig voor de ontdekkingsreiziger. Ruïnes spreken namelijk tot de verbeelding en nodigen uit tot reflectie over het voorbij gaan van de tijd. Voor mijn tour zal ik op zoek gaan naar de ruïnes van Groningen." Van beeldend kunstenaar Melle Smets en Bram Esser verscheen in 2012 het boek Snelwegverhalen. Het tweetal vertoefde een maand onafgebroken langs de Nederlandse snelweg en doet daarvan verslag in tekst en tekeningen. Ze sliepen in hun auto en zagen talloze parkeerplaatsen, bedrijventerreinen, wegrestaurants en benzinestations van dichtbij. Een van de bevindingen van Esser: "Die bedrijventerreinen behoren bij de bestbeveiligde plekken van Nederland."

Jos Jansen op de Haar


Auteur

Redactie