Rico Tjepkema: ‘Meer vluchtelingen opvangen’

Groningen

 Rico Tjepkema reisde 4 weken met de trein door Europa naar steden als Praag, Boedapest en Belgrado. Hoewel hij voor zijn studie al onderzoek deed naar vluchtelingenproblematiek, werd hij in Servië geconfronteerd met de harde werkelijkheid.

Door Mats Gies

Het was een indrukwekkende ervaring voor Rico Tjepkema (19) uit Groningen. De student Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen deed het afgelopen collegejaar nog onderzoek naar de vluchtelingenproblematiek in Hongarije. Maar pas toen Tjepkema in juli in de Servische hoofdstad Belgrado een groep Afghaanse vluchtelingen ontmoette, besefte hij hoe urgent het vluchtelingenprobleem in de Oost-Europese landen is. ‘’Ik had het van tevoren niet gepland’’, zegt de student. ‘’Met 2  vrienden heb ik een pasje gekocht en hebben we gezamenlijk ongeveer vier weken door Europa gereisd. Tijdens een nacht stappen in Belgrado kwamen we een grote groep Afghaanse vluchtelingen tegen. Ze sliepen in de buitenlucht, slechts onder een afdakje.’’

Gesprek

Begaan met de situatie van de vluchtelingen, raakte Tjepkema aan de praat met enkele Afghanen. ‘’Ik ben in gesprek gegaan met de vluchtelingen. Een aantal van hen sprak redelijk goed Engels. Ik heb nog steeds contact met enkelen via Facebook. Een van de vluchtelingen vertelde hoe zijn wekenlange reis was verlopen. Vanuit Afghanistan was hij door Iran en Irak gereisd op weg naar Turkije. Daar stak hij over naar Bulgarije en kwam zodoende uit in Servië.’’ Daar stokte de reis naar een beter leven en de hoop op een betere toekomst, aangezien Hongarije de grens met Servië met harde hand gesloten houdt.

Traangas en messteken

‘’Ze komen Hongarije niet binnen’’, vertelt Rico Tjepkema. ‘’Ze willen de Europese Unie in. Hongarije laat heel weinig vluchtelingen toe. Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen er gisteren slechts dertig vluchtelingen het land binnen. Hongarije is ook erg agressief tegen de vluchtelingen. Hele groepen mensen proberen bijna elke dag de grens over te steken. Het is standaardprocedure om de vluchtelingen met traangas te bewerken en ze soms zelfs af te schrikken met messteken. Dat is verschrikkelijk. De littekens en verwondingen waren duidelijk op hun armen te zien.’’

Vluchtelingen opnemen

Tjepkema is naast zijn studie politiek geëngageerd en zodoende actief als voorzitter van de jongerenvereniging van de PvdA in Groningen. Hij heeft een duidelijk standpunt over het vluchtelingenbeleid in Nederland. ‘’Ik denk dat we veel meer vluchtelingen moeten opnemen in ons land. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een land als Libanon waar ongeveer zes miljoen mensen leven, ik denk dat daar wel een miljoen vluchtelingen verblijft. Het is natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar met Nederland, maar met onze middelen moet het mogelijk zijn meer vluchtelingen op te nemen.’’

Opvang

De opvang in Noord-Nederland is volgens de student behoorlijk goed op orde. ‘’Een aantal maanden geleden ben ik in de noodopvang vlakbij het Martini Ziekenhuis geweest. Daar gaat het goed, de opvang is uitstekend en er doen zich weinig incidenten voor. De mensen hebben niet alle middelen om een volwaardig bestaan op te bouwen, maar volgens mij hebben ze een beter leven dan in het land van afkomst.’’

Impact

‘’Het is heel aandoenlijk om te zien hoe die mensen alles achterlaten. Hoe ze hun gezinnen achterlaten en vervolgens dagenlang rondreizen en slapen onder afdakjes in de kou. Met soms maar een paar euro op zak, om uiteindelijk een veilige haven te vinden voor hun families.’’

Belemmering

Tjepkema vertelt dat het lijkt alsof de Europese landen de vluchtelingen soms eigenlijk helemaal niet willen helpen. ‘’Het heeft er de schijn van alsof de Europese landen de vluchtelingen alleen maar proberen te belemmeren in plaats van een oplossing te vinden. Dat is wat wij in Europa nogal eens willen vergeten. Het vluchtelingenprobleem is uiteraard een probleem van Europa, maar het zijn de vluchtelingen zelf die veel grotere problemen hebben en in onzekerheid leven. Mensen zien dat niet, ze moeten de situatie eerst daadwerkelijk onder ogen zien voordat ze iets zinnigs over het vluchtelingenprobleem kunnen zeggen.’’

Auteur

Marc Jansen