Studium Generale Groningen goes Noorderzon

Groningen

Studium Generale Groningen heeft speciaal voor Noorderzon Perfoming Arts Festival Groningen 3 topsprekers uit het lezingenprogramma van de afgelopen jaren geselecteerd.

Govert Schilling, Jacob Jolij en Milton Mermikides geven respectievelijk vrijdag 19, woensdag 24 en vrijdag 26 augustus lezingen op verschillende locaties in het Noorderplantsoen in Groningen.

Govert Schilling

Wetenschapsjournalist Govert Schilling bijt vrijdag 19 augustus het spits af met 'Het schitterende heelal'. Schilling neemt de bezoekers hierin mee op een reis door ruimte en tijd. Aan de hand van spectaculaire beelden vertelt hij wat de Hubble Space Telescope ons de afgelopen tijd heeft geleerd over de kosmos: van de planeten in ons eigen zonnestelsel tot sterrenstelsels aan de rand van het waarneembare heelal.

Jacob Jolij

Neuropsycholoog Jacob Jolij volgt woensdag 24 augustus met de lezing 'Waarneming is als groentesoep'. Jolij zal hierin vertellen dat ons brein zintuiglijke prikkels op een luie manier verwerkt. Niet alleen ons geheugen, maar ook onze stemming, emoties en vooral onze sociale omgeving spelen een belangrijke rol bij onze waarneming. Eigenlijk werken onze hersenen als een groentesoep: een beetje van jezelf en een beetje van andere invloeden, zo blijkt uit experimenten van neuropsycholoog Jacob Jolij.

Milton Mermikides

Componist en gitarist Milton Mermikides sluit de reeks vrijdag 26 augustus af met de lezing 'Hidden Music'. Mermikides presenteert hierin zijn ‘hidden music’. Hoe klinkt de skyline van New York? Hoe maak je een compositie van je slaappatroon of je bloedcellen? De lezingen beginnen steeds om 19.30 uur.

Auteur

Marc Jansen