Bewoners omgeving Paradigm Festival aan het woord over geluidsoverlast

Groningen

Op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen vindt van vrijdag 12 augustus 12.00 uur tot en met maandag 15 augustus 12.00 uur het Paradigm Festival plaats.

De Groninger start-up SoundAppraisal wil tijdens dit festival voor elektronische muziek de vraag beantwoorden hoe buurtbewoners het geluid van het festival ervaren. De buurtbewoners worden via een uitgenodigd hun ervaring van het Paradigm-geluid te beoordelen. Paradigm is een van de 8 noordelijke festivals die binnen het initiatief Innofest hun festivalterrein openstellen voor experimenten op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid.

Geluidbeleving-app

In de weken voorafgaand aan het festival heeft SoundAppraisal, in samenwerking met de gemeente, buurtbewoners via een brief en een bijeenkomst geïnformeerd over het festival en de geluidsbeleving-app MoSART. In de app kunnen gebruikers de belangrijkste eigenschappen van omgevingsgeluid scoren in termen van plezierig-zijn. Ook maakt de app een opname van ongeveer 30 seconden, zodat de subjectieve beleving van geluid gekoppeld kan worden aan het daadwerkelijke (objectieve) signaal. Ook bezoekers van het festival – die wellicht niet allen 3 dagen non-stop feesten – uitgenodigd om de app te downloaden en te gebruiken.

Online dashboard

In een online dashboard worden de metingen die de app doet verzameld en real time in beeld gebracht. Op die manier wordt mogelijk om direct het effect van bijvoorbeeld evenementen op de omgeving te visualiseren en kunnen de ontwikkelingen rondom de evenementen nauwlettend in de gaten gehouden en na afloop geanalyseerd worden.

Levend laboratorium voor innovatie

Innofest is een consortium van 8 festivals uit Noord-Nederland, waaronder Paradigm Festival. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. SoundAppraisal, die een eerdere versie van de app testte op Innofest-partner Eurosonic Noorderslag in januari, kwam op initiatief van Innofest met Paradigm in contact. Het bedrijf zet technologie in om de relatie tussen Paradigm en de buurtbewoners te verbeteren. In een latere fase bekijkt SoundAppraisal samen met Innofest of deze techniek ook voor andere festivals ingezet kan worden.

Auteur

Marc Jansen