Nog 1 week tot start 26ste editie Noorderzon

Groningen

In het Noorderplantsoen en de binnenstad van Groningen gaat over een week, donderdag 18 augustus, de 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen van start. Het festival duurt tot en met zondag 28 augustus.

Noorderzon is een combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het Noorderplantsoen, waar gedurende 11 dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst. Theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst gaan er hand in hand met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).

Universele verhalen

Tijdens Noorderzon geven kunstenaars een eigen kijk op hun en onze wereld. Sommige makers brengen klassiekers als Tsjechov of Sophocles naar deze tijd, onze tijd. Anderen reflecteren op meer recente gebeurtenissen, zoals de overblijfselen van de Tsjernobyl-ramp of de impact van de oorlog in Syrië. Een Europese choreograaf werkt met Vietnamese dansers, een Spaanse groep werkt met Groningse acteurs, een Portugese theatermaker vecht in een boksring met een dichter en een New Yorkse underground heldin neemt het op tegen stupiditeit in de wereld. In het programma van 2016 laat Noorderzon jonge en ervaren stemmen horen van theatermakers uit Japan, Cuba en De Verenigde Staten. Universele verhalen in vele verschillende talen.

Muziekprogramma

Op verschillende podia in het Noorderplantsoen en in de binnenstad zijn (veelal vrij toegankelijke) concerten te bezoeken. In de Spiegeltent spelen onder meer Josef Salvat, Max Jury en Eefje de Visser. Op Het Dok Jupiler Music Stage kan het publiek onder meer genieten van Rag´N´Bone Man, DMA´s, Daniel Norgren, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Sunflower Bean. In de Luthers kerk speelt pianist Lubomyr Melnyk en Podium Plataan en Podium op Zuid bieden het podium aan verschillende lokale, nationale en internationale artiesten.

NoorderZomerSchool

Noorderzon presenteert ook dit jaar een breed wetenschappelijk programma, getiteld: NoorderZomerSchool. In samenwerking met Studium Generale zijn topsprekers als Govert Schilling en Milton Mermikides uitgenodigd. Daarnaast geven onderzoekers van het departement ‘Arts in Society’ een kijkje in hun keuken.

Literaturia

Literaturia is hét literaire en poëtische programma van Noorderzon, gehost door Buro05. De schone woordkunsten zijn overal op het festival te vinden. Literaturia staat garant voor spannende, eigenwijze en dwarse literaire avonden. Op het programma staan onder meer Hagar Peeters, Frank Westerman en Tonnus Oosterhoff.

Jonge gasten

Zoals te doen gebruikelijk is er ook veel te doen voor jonge gasten van 4 jaar en ouder. Er zijn voorstellingen die leuk zijn voor de hele familie en er zijn een heleboel toffe doe-dingen op Rotor, het uitgebreide kinderprogramma op de speelweide in het Noorderplantsoen.

Kaartverkoop

Kaarten voor het grootste gedeelte van het programma van Noorderzon zijn te verkrijgen via het Ticket-en Infocentrum in het Grand Theatre, bij 1 van de 3 kiosken in het Noorderplantsoen of online via www.noorderzon.nl. Zie voor het gehele programma van Noorderzon 2016: www.noorderzon.nl/programma.

Auteur

Marc Jansen