Dertigste editie ZomerJazzFietsTour in Reitdiepdal

Groningen

Het Reitdiepdap ten noordwesten van Groningen vormt zaterdag 27 augustus het decor voor de 30ste ZomerJazzFietsTour.

ZomerJazzFietsTour 2016 presenteert actuele jazz en geïmproviseerde muziek uit Nederland, Duitsland, België, Zweden, Zwitserland en de VS. Volgens beproefd concept kan de jazz per fiets worden verkend. De organisatie heeft 5 verschillende fietsroutes uitgezet. Deze voeren langs 32 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren.

Weerzien

Bekende gezichten uit het programma van de eerste ZomerJazzFietsTour in 1987 keren dit jaar terug: Ernst Reijseger, Han Bennink en Paul Stocker. Ook is er een weerzien met (ex-)locals als Alan Laurillard, Frans Vermeerssen, Johan Huizing en Martien Stienstra.

Groninger wortels

Het duo Frans Wieringa/ Oeds Bouwsma, Greetje Bijma Kwintet, Bert Kleijn's New Decoderzz, het Podiumtrio met Wolter Wierbos en Jan Kuiper hebben Groninger Wortels. Dit geldt ook voor de band van Harry van Lier met fluitist Ronald Snijders als gast. Recente Groninger connecties zijn Jorrit Westerhof, Kaja Draksler, het duo Sanem Kalfa/ George Dumitriu, Giuseppe Doronzo en Falga.

Hommage aan Sean Bergin

Het trio Michael Moore/ Franky Douglas/ Ernst Glerum en Paul Stocker's nieuwe septet Marula brengen een hommage aan de muziek van saxofonist Sean Bergin. Diens Zuid-Afrikaanse swing was vaak te horen tijdens de ZomerJazzFietsTour. Het ICP Orchestra zal voor de gelegenheid ook enkele Sean Bergin composities oppoetsen. Aan leden van het het invloedrijke ICP Orchestra verwante formaties krijgen eveneens een podium op de jubileumeditie van de ZomerJazzFietsTour. Zoals Michael Moore en Ernst Glerum die met Franky Douglas Sean-muziek gaan spelen. Ab Baars komt met Meinrad Kneer en Paul Lovens, Wolter Wierbos met het Podiumtrio, Thomas Heberer komt terug met Dieter Manderscheid, Tobias Delius in het Jan Nijdam Kwartet en last but not least speelt Han Bennink voor het eerst met de jonge gitarist Jorrit Westerhof.

Improvisatoren

Gelouterde improvisatoren als Han Bennink, Martin van Duynhoven en Paul Lovens gaan aan de slag met jongere generaties. Jasper van 't Hof speelt in zijn 1/4tet met een frisse ritmesectie. Kaja Draksler koos voor de ervaren Deense improvisator Lotte Anker. Giuseppe Doronzo is gast van het duo Morgenthaler/ Röllin. Greetje Bijma brengt haar zoon Doeke Bekius (gitaar) naar het podium. Veteraan pianist Frans Wieringa, die in 1969 een plaat met tenorgigant Ben Webster maakte, speelt met bassist Oeds Bouwsma. En de 76-jarige Amerikaanse rietblazer Joe McPhee gaat de confrontatie aan met het Scandinavische hardcore trio The Thing.

3 decennia ZJFT

Voor de buitenlandse programmering is een keuze gemaakt uit de beste momenten van 3 decennia ZJFT. Uit Zwitserland: Lucien Dubuis met Krond-flast en duo Morgenthaler/ Röllin. Uit Duitsland komt Jan Klare met Rket. Gebhard Ullmann uit Berlijn neemt vocaliste Almut Kühne en Achim Kaufmann mee uit Berlijn. Cellist Ernst Reijseger brengt de virtuoze Italiaanse accordeonist Luciano Biondini. Nog zo'n bijzondere accordeonist, Tuur Florizoone uit België, komt met Michel Massot en Marine Horbaczewski. Saxofonist Robin Verheyen speelt met het jonge Belgische pianotalent Bram de Looze. De Waalse enthousiasten van de klezmer-metal fanfare KermesZ a L'Est komen de boel op stelten zetten. De Britten Phil Minton en Veryan Weston mogen niet ontbreken met het Phil Minton Quartet, waarin saxofonist John Butcher op de ZJFT debuteert.

Nieuwe Nederlandse formaties

Nieuwe Nederlandse formaties op de ZJFT zijn Reeds&Deeds met de muziek van Rahsaan Roland Kirk. Het Chet Baker/ Gerry Mulligan Project van Jan Willem van der Ham. De gitaarband Twang van violist Jasper le Clercq. Het nieuwe soloprogramma van stemkunstenaar Jaap Blonk. En de feestelijke afsluiting in de festivaltent in Garnwerd met het traditionele dj-festijn van Swingmaster Sem & Yeah Man en dansbare grooves van Eddy & the Ethiopians.

Proloog

ZomerJazzFietsTour 2016 wordt vrijdag 26 augustus voorafgegaan door een proloog in het Platformtheater in Groningen; aanvang: 20.30 uur. Met optredens van Trio Massot/ Florizoon/ Horbaczewski en Paul Stocker & Marula. Om 22.00 uur volgt een optreden van Kermesz a l'Est op Noorderzon Podium Zuid. ZomerJazzFietsTour 2016 in het Reitdiepdal duurt van 12.30 tot 24.00 uur. Meer informatie: www.zjft.nl

Auteur

Marc Jansen