Wandeling door voormalige Joodse buurt van Groningen

Groningen

Synagoge Groningen maakt vanaf 21 augustus elke zondag om 13.00 en om 15.00 uur een wandeling door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat. Onder leiding van een gids worden plekken bezocht die herinneren aan het rijke Joodse verleden van deze straat.

In de Folkingestraat werd al in 1756 een kleine synagoge gebouwd. Hieromheen speelde zich vervolgens het leven van de Joodse gemeenschap af. Aldus ontstond in Groningen een van de grootste Joodse gemeenschappen van Nederland. Met de Folkingestraat als het kloppende hart.

5 kunstwerken

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het boeiende en bloeiende Joodse leven in deze buurt. 5 kunstwerken herinneren aan het Joodse verleden. Maar er zijn ook veel verhalen te vertellen tijdens de rondgang langs de panden van de vroegere Joodse winkeliers. Ook tussen de panden is veel te zien. De gids neemt de deelnemers mee door onbekende en onverwachte steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'.

2 gebouwen

Een tastbare herinnering aan de bloeiende Joodse gemeenschap van weleer vormen 2 naast elkaar staande gebouwen: het voormalige Joodse bejaardentehuis aan de Schoolholm en de voormalige Joodse school aan de Folkingedwarsstraat. In dat laatste gebouw wordt ook een kijkje genomen.

Stolpersteine

Terug in de Folkingestraat voert de route onder meer langs de Stolpersteine (Struikelstenen) die de Duitse kunstenaars Gunter Demmig er in de afgelopen tijd in het plaveisel heeft aangebracht ter herinnering aan de in WO II vermoorde Joden. De kosten van de rondleiding bedragen 5 euro; kinderen tot en met 16 jaar en donateurs van Synagoge Groningen gratis. Aanmelden: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60.

Auteur

Marc Jansen