Expositie over 100 jaar reclame uit Groningen

Groningen

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wordt zondag 28 augustus de expositie 'Made in Stad - 5 Groninger bedrijven, 100 jaar reclame' geopend. Dit is een tentoonstelling over 100 jaar reclame uit Stad.

De Groninger bedrijven, Hooghoudt, Koninklijke Theodorus Niemeyer BV, Tiktak, Ranja (CP) en Fongers verkochten hun producten in heel Nederland. Ze waren ook internationaal actief. In de stijl van hun reclames zijn grote internationale kunststromingen terug te zien.

Kunststijlen

Kunststijlen als Jugendstil, Art Deco en de jaren ’50-stijl zijn herkenbaar in reclameborden van Niemeijer en de handgeschilderde affiches van Hooghoudt. Velen kennen nog wel de grote koffieblikken van TikTak, en Ranja en Rojo. Fongers, de fietsenfabriek, liet nationaal bekende kunstenaars hun reclamemateriaal ontwerpen.

Samenwerking

Deze tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met de Groninger Archieven, GAVA, het Groninger Museum, museum Het Behouden Blik en de bedrijven Hooghoudt, BAT Niemeyer / Koninklijke Theodorus Niemeyer, en Tiktak en Ranja drinks. De expositie loopt tot en met 20 november.

Auteur

Marc Jansen