Mark Russell opent 26ste editie Noorderzon

Groningen

De Amerikaan Mark Russell verzorgt vanavond de openingsspeech voor de 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.

Russell richtte in 2005 het wereldberoemde festival Under the Radar op en is daar nog steeds directeur. Een internationaal theaterfestival – met als thuisbasis The Public Theatre – dat al jaren tot een van de hoogtepunten van het theaterseizoen in New York behoort.

Directors Circle International

Russell is bovendien aanjager en oprichter van Directors Circle International; een informele miniconferentie waarbij 25 tot 30 Amerikaanse en (non)-Europese topprogrammeurs en –producenten samenkomen om hun werkveld met elkaar te bespreken. De Directors Circle International vindt (na edities in Wenen, Boston en Dublin) dit jaar voor de derde keer op rij plaats tijdens Noorderzon.

Openingsvoorstelling

De openingsspeeches van Mark Russell en Noorderzons algemeen directeur Femke Eerland gaan vooraf aan de openingsvoorstelling 'Chekhov’s First Play' van het Ierse gezelschap Dead Centre (21.00 uur). Dit toneelstuk werd in 1921 ontdekt door Russische wetenschappers. Tsjechovs zus had het in de chaos van de Russische revolutie in een kluis verstopt. De titelpagina ontbrak. Door kenners werd het stuk onspeelbaar geacht; veel te veel personages, te veel thema’s, te veel actie. Het jonge Ierse gezelschap Dead Centre doet nu toch een poging. Om toeschouwers door de onontwarbare veelheid van personages, thema’s, handelingen en andere rommeligheid te helpen, geeft de regisseur tijdens de voorstelling live-audiocommentaar via een koptelefoon. 'Chekhov’s First Play' is in totaal 4 keer te zien op Noorderzon.

Noorderzon

De 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen vindt van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus plaats. Kaarten voor het grootste gedeelte van het programma van Noorderzon zijn te verkrijgen via het Ticket-en Infocentrum in het Grand Theatre, bij 1 van de 3 Kiosken in het Noorderplantsoen of online via www.noorderzon.nl.

Auteur

Marc Jansen