Pronte Pracht: ontdekkingstocht langs natuur en cultuur

Garmerwolde

Agrarische natuurvereniging Ons Belang en de historische werkgroep Garmerwolde hebben voor zaterdag 27 augustus de vijfde editie van 'Pronte Pracht' georganiseerd.

Dit is een ontdekkingstocht langs natuur en cultuurhistorie. De tocht voert langs boerderijen en historische panden, waarbij agrariërs vertellen over hun natuurbeheer en monumentbeheerders de geschiedenis van het gebied laten zien.

Rondsnuffelen op boerderij

17 boerderijen en monumenten openen tussen 11.00 en 16.00 uur hun deuren voor publiek. De ontdekkingstocht geeft een kijkje in de geschiedenis van het gebied en biedt gelegenheid rond te snuffelen op een boerderij. Bezoekers kunnen kalfjes en koeien knuffelen, in de sloot op zoek gaan naar wat er allemaal leeft, een imker horen vertellen over de belangrijke taak van bijen of een poldermolen beklimmen. Behalve boerderijen zijn diverse oude kerken toegankelijk. Verder brandt het vuur in de smidse van het Smederijmuseum in Thesinge, zijn puddingen te proeven in de voormalige melkfabriek in Garmerwolde en is te zien hoe ambachtelijk yoghurt en boter te maken.

Plattegrond

Een plattegrond en lijst met deelnemende bedrijven en monumenten is zaterdag 27 augustus op papier verkrijgbaar bij de Agrishop in Garmerwolde. Digitaal zijn de gegevens te vinden op www.garmerwolde.net en www.dorpsbelangengarmerwolde.nl. De deelnemende bedrijven en monumenten steken ter herkenning de vlag uit en hebben een banier bij de entree staan. De toegang is overal gratis.

Auteur

Marc Jansen