Groningens Ontzet: Stad kleurt groen-wit

Groningen

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen en de gemeente Groningen kiezen dit jaar voor een andere, vernieuwende aanpak van de viering van Groningens Ontzet.

Traditionele en nieuwe festiviteiten zijn gebundeld in 1 programma om er een nog groter feest van te maken. 1 van de nieuwe onderdelen is de Swim Challenge van Zoutkamp naar Groningen.

Groen-wit

Bovendien roepen de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en de gemeente Groningen alle bezoekers op zo groen-wit mogelijk in de stad te verschijnen en het feest mee te vieren. De mooiste creaties worden vrijdag, zaterdag en zondag op het podium gehuldigd en maken kans op een Groote Maaltijd met het hele gezin of vrienden, een nieuw FC Groningen-tenue, een luchtballonvaart vanaf het Stadspark op zondag of deelname in een Drakenbootrace.

Grote Markt

Met de Grote Markt als huiskamer van de binnenstad, staat Groningen dit jaar 3 dagen stil bij het Ontzet van Groningen. Met op die Grote Markt een gevarieerd podium en een strakke line-up op vrijdagavond 26, zaterdag 27 en zondagmiddag 28 augustus. Vrijdag 26 augustus is de Bommen Berend Nacht van 20.00 uur tot 01.00 uur met de dj’s Danny Dacosta & Dennis van der Geest. Zaterdag 27 augustus is er van 16.00 uur tot 01.00 uur een Hollands Podium met onder anderen Rene Karst, Jannes en Diep Triest. Zondag 28 augustus maken DJ Sowieso en Ali B er tussen 14.00 en 17.00 uur een grandioos feest van.

Programma

De Paardenkeuring is terug op de Grote Markt. Voorts bevat het programma eigen producties als het Bommen Berend Muziektheater op vrijdagavond en zaterdag in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het poppenkasttheater ‘Jan Klaassen komt Bommen Berend tegen’ en de levensgrote puzzel van het beroemde werk van Otto Eerelman zijn op zaterdag aan de Reitemakersrijge en de dag daarna op NoorderZondag.

Van kermis tot ballonvaart

Verder natuurlijk de kermis op Ossenmarkt en Tussen de Markten, het concours hippique met Olympiër Jur Vrieling op de drafbaan en het vuurwerk in Zuiderhaven. Zondag de Grachtenparade, Floating Paradise en afsluitend Bommen Berend Ballonnen, waarbij bezoekers een ballonvaart kunnen maken, in het Stadspark. Zie www.volksvermakengroningen.nl voor het volledige programma.

Auteur

Marc Jansen