Groningens Ontzet: Paardenkeuring terug op Grote Markt

Groningen

Otto Eerelman schilderde in 1919 zijn 'De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus'. Dit jaar keert de paardenkeuring tijdens de viering van Groningens Ontzet terug op die plek; op zaterdag 27 augustus.

Op de drafbaan in het Stadspark houdt de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken op dezelfde dag ‘t Peerdespul.

Paardenkeuring

De traditionele paardenkeuring vindt zaterdag 27 augustus van 09.00 tot 11.00 uur plaats op de Grote Markt. Eerst worden de tuigpaarden aan de hand voorgesteld aan een vakjury. Daarna wordt onder leiding van Jaap Nienhuis een lekenjury uit het publiek samengesteld, die de beste voorbrenger van de tuigpaarden aanwijst.

’t Peerdespul

Op de drafbaan in het Stadspark wordt afwisselend concoursprogramma afgewerkt. Bezoekers kunnen tussen 08.15 en 17.30 uur gratis genieten van hackney-, tuigpaarden-, spring-, dressuur- en showrubrieken. Hoogtepunt in de programmering is het concours eenspannen tuigpaarden ereklasse om de Zilveren Martini en om het kampioenschap van Nederland.

Auteur

Marc Jansen