Lezing Shoshannah Brombacher over het bijzondere van Joodse kunst

Groningen

De in New York woonachtige schrijfster en kunstenares Shoshannah Jeanne Brombacher geeft dinsdag 6 september een lezing in Synagoge Groningen. De lezing is getiteld: 'Waarom is deze kunst anders dan andere kunst?'.

Shoshannah Jeanne Brombacher begint haar lezing met een vraag: 'Wanneer noem je iets Joodse kunst?'. Als het onderwerp en/ of de kunstenaar Joods zijn? En kan een niet-Joodse kunstenaar Joodse kunst maken en vice versa? Brombacher bespreekt wat Indiase, Nederlandse, Russische en Israëlische Joodse kunstenaars met elkaar gemeen hebben, en wat niet. Ook gaat ze in op de invloed van de Joodse geschiedenis en religieuze regels op de Joodse kunst.

Shoshannah Jeanne Brombacher

Shoshannah Jeanne Brombacher (Amsterdam, 1959) doceerde aan de Vrije Universiteit van Berlijn. Na haar huwelijk verhuisde ze naar New York en besteedt daar haar tijd aan kunst, schrijven en haar man en twee kinderen. Ze is schrijfster, beeldend kunstenaar en docent. Ze toont in Synagoge Groningen kalligrafisch werk dat is beïnvloed door haar studie middeleeuwse Sefardische poëzie in Leiden. Daarnaast toont ze Chassidisch werk en een paar oer-Hollandse schilderijen, waaraan ook weer een verhaal vast zit. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Entree: 4 euro.

Auteur

Marc Jansen