3 seizoenen in 1 festivaleditie – 26ste editie Noorderzon ten einde

Groningen

De 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is zondag afgesloten met de traditionele NoorderZondag en een afsluitend concert van Rats on Rafts & De Kift.

11 dagen eerder, donderdag 18 augustus, was het festival officieel geopend met lovende woorden van directeur Mark Russell van het Amerikaanse Under The Radar Festival. Tijdens het festival, waarbij het weer van tropische hoogzomer via herfstachtig onstuimig naar zwoele nazomer ging, lieten 150.000 bezoekers zich gedurende 11 dagen massaal uitdagen door de indrukwekkende en visueel sterke verhalen die het programma van deze editie kenmerkten. Tegelijkertijd dompelden zij zich enthousiast onder in het grote zomerfeest in het Noorderplantsoen.

Visueel sterke verhalen

Verhalen, en dan vooral visueel sterke verhalen, vormden de rode draad van de 26ste editie van het festival. Zoals  het geweldig ontvangen 'Chekhov’s First Play', de openingsvoorstelling van het festival door het Ierse Dead Centre. Het Japanse Niwa Gekidan Penino kwam met een draaiend decor naar Noorderzon, waarmee hun donkere sprookje 'Avidya – The Dark Inn' tot leven kwam. De Spaanse kunstenaar Roger Bernat liet met het interactieve project 'We need to talk' bezoekers die elkaar niet kenden samen romantische filmscènes  nasynchroniseren. Anderen reflecteerden op recente gebeurtenissen, zoals de overblijfselen van de Tsjernobyl-ramp (BERLIN) of de impact van de oorlog in Syrië (Omar Abusaada).

Regionaal talent en samenwerkingen

Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC brachten in samenwerking met De Verhalen van Groningen, RHC Groninger Archieven, GAVA en Noorderzon de première van 'Circus, Boden en Gas' over de geschiedenis van het CiBoGa-terrein in de stad Groningen naar het festival. Meer regionaal en nationaal talent was te vinden in de drukbezochte containers in het Noorderplantsoen, bij de wetenschappelijke lezingen tijdens de tweede editie van de NoorderZomerSchool, bij het literaire festival Literaturia en op de Speelweide bij Rotor, het programma speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Jelle Buning presenteerde zijn voorstelling 'De Ideale Drenkeling' en The Black Atlantic vierde de première van 'Somnium' op Noorderzon.

Muzikale ontdekkingen

Het muziekprogramma kende vele ontdekkingen en ervaringen. De Oekraïense Lubomyr Melnyk gaf als een van de meeste vernieuwende pianisten van onze tijd een concert in de Lutherse kerk. De Australische DMA’s zorgden voor een Britpop-geluid op Het Dok, het Belgische Warhaus verzorgde de soundtrack bij een zwoele zomeravond en Pat Thomas & The Kwashibu Area Band zorgden voor een heerlijk feestje. Josef Salvat, Max Jury, Eefje de Visser en andere, meer regionale, helden trokken grote aantallen geïnteresseerde bezoekers.

Mystery Route

Bezoekers konden dit jaar voor het eerst een dag een 'Mystery Route' door het programma van Noorderzon nemen. Het festival stelde een geheim programma samen en de bezoeker hoorde pas diezelfde dag welke voorstellingen uit het hoofdprogramma zij gingen bezoeken. Er waren zowel lange Mystery Routes (3 voorstellingen) als korte Mystery Routes (2 voorstellingen). Alle Mystery Routes waren uitverkocht.

Vrijwilligers

Noorderzon steunt op de schouders van vele vrijwilligers. Meer dan 800 mensen zetten zich vrijwillig bijna 40.000 uur in voor het festival.

Auteur

Marc Jansen