Recordregen bij derde Groningen Swim Challenge

Groningen

De derde editie van de Groningen Swim Challenge was er eentje van records. Een recordaantal van 93 zwemmers zwom zaterdag van Zoutkamp naar Groningen, een recordaantal van 13 zwembaden kwam in actie en een recordbedrag van 80.000 euro werd opgehaald voor het UMCG kankerresearchfonds.

Al om 05.30 uur gingen de eerste zwemmers in Zoutkamp het water in. In estafettevorm moest ruim 33 kilometer naar de binnenstad van Groningen worden afgelegd. Waar de deelnemers vorig jaar moeite hadden het tijdschema te halen, vanwege de sterke tegenstroming, waren de omstandigheden dit jaar ideaal. Onder een stralende zon konden de zwemteams de uitdaging in het Reitdiep aangaan.

City Swim

Stipt om 18.30 uur arriveerden de zwemmers bij roeivereniging De Hunze in de Groninger binnenstad. Daarmee kwam echter geen einde aan het zwemevenement. Bij De Hunze voegden namelijk de deelnemers van de City Swim zich bij het evenement. Ruim 50 mensen schreven zich in voor de tocht van 1,5 kilometer door de Groninger diepen (grachten). Ambassadeur Arjen Robben, wielrenner Bauke Mollema en wethouder Paul de Rook spraken de zwemmers nog wat moed in. Na het door Mollema geloste startschot werd de tocht om 19.00 uur vervolgd.

Palet aan badmutsen

Met de zwemmers uit Zoutkamp en de City Swim deelnemers lagen er dus 150 zwemmers in de diepen. De talrijke toeschouwers zagen een palet aan badmutsen aan zich voorbijtrekken. Rond de klok van 20.00 uur klommen de laatste zwemmers uit het water in de Oosterhaven, waar zij uiteraard feestelijk werden onthaald.

Heel Groningen Zwemt

Al vlot na de finish werd het opgehaalde bedrag voor het UMCG Kanker Researchfonds bekendgemaakt: 80.000 euro. Iedere zwemmer leverde immers naast een sportieve prestatie ook een flinke bijdrage aan het goede doel. Naast het geld van de deelnemers zamelden Groningse zwembaden en zwemverenigingen een groot bedrag in voor kankeronderzoek. Zij deden dit onder de noemer 'Heel Groningen Zwemt'.

De '4 Mijl op het water'

Voorzitter Neal Haan toonde zich uitermate tevreden over de opbrengst. “Een schitterend bedrag, ik ben dan ook ontzettend trots op alle zwemmers, vrijwilligers en mijn bestuur. In 3  jaar is de opbrengst van de Groningen Swim Challenge gegroeid van 25.000 naar 80.000 euro. Het aantal deelnemers groeide in diezelfde periode van 35 naar ruim 150. Haan: “Het laat zien dat dit evenement ontzettend veel potentie heeft. Onze ambitie is om uit te groeien tot de 4 Mijl op het water. Om een gevestigde naam te worden in het Groningse sportaanbod.”

Auteur

Marc Jansen