Feestelijke opening nieuwe seizoen taalondersteuning in Week van de Alfabetisering

Groningen

Het Groninger Forum geeft in de Week van de Alfabetisering het feestelijke startsein voor een nieuw seizoen ondersteuning bij taalonderwijs aan laaggeletterden. Dit gebeurt woensdag 7 september van 09.45 tot 11.15 uur.

De opening, gepresenteerd door Gabrielle Glasbeek van Vrouw Holland, is bedoeld om de positieve kant van alfabetisering te benadrukken. Elk jaar weer zijn er talloze mensen die de stap kunnen en durven zetten om hun kennis van de Nederlandse taal te vergroten. Bij het verwerven van de basiskennis van onze taal worden ze ondersteund door duizenden vrijwilligers. Met die kennis krijgen ze niet alleen de mogelijkheid om zich uit te drukken in allerlei dagelijkse situaties maar ook om hun soms heel persoonlijke ervaringen op te schrijven. Een illustratie daarvan is de serie collages-met-bijschrift die cursisten maakten na afloop van hun bezoek aan het Groninger Museum.

Taalheldenprijs

De ochtend heeft ook een officieel karakter. Aansluitend aan Gabrielles presentatie reikt wethouder Roeland van der Schaaf de Provinciale Taalheldenprijzen uit. De Taalheldenprijs is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid in Nederland terug te dringen. De Taalheldenprijs is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven.

Auteur

Marc Jansen