Hommage aan Matthijs Röling in Groningen

GRONINGEN

In de Martinikerk in Groningen wordt zaterdag 3 september om 15.00 uur de expositie 'Hommage aan Matthijs Röling' geopend. Een paar dagen later, woensdag 7 september, wordt in het atrium van het Provinciehuis de tentoonstelling 'Grondleggers van het Noordelijk Realisme’ geopend. Hierin worden werken van Röling en diens tijdgenoten getoond.

Matthijs Röling doceerde 10 jaar, sinds de oprichting, aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Hij behoort tot de grondleggers van deze academie. Na dit jubileumjaar, na zijn laatste muurschildering in Leeuwarden, zwaait Röling aan het begin van het nieuwe studiejaar af. Hij laat het doceren verder over aan een door hem opgeleide, nieuwe generatie noordelijke realisten. In de Martinikerk worden, naast werken Röling, werken geëxposeerd van oud-leerlingen als Sam Drukker, Rein Pol, Flip Gaasendam, Svetlana Tartakovska, Peter Durieux, Pieter Pander, Herman Tulp en vele anderen. In totaal exposeren 44 van zijn oud-leerlingen in de Martinikerk.

Noordelijk Realisme

In de expositie in het Provinciehuis, die woensdag 7 september om 14.00 uur geopend wordt, worden werken van Röling en van zijn tijdgenoten getoond. Zijn tijdgenoten, de kunstenaars waarmee Röling samenwerkte aan Academie Minerva kunnen met hem als de grondleggers van het Noordelijk Realisme beschouwd worden. De tentoonstelling bevat werken van Diederik Kraaijpoel, Evert Musch, Jouke Woude, Wout Muller, Piet Pijn, Folkert Haanstra, Ger Siks, Barend Blankert, de graficus Wim van Veen en beeldhouwer Johan Sterenberg. De werken zijn veelal afkomstig uit privé-collecties. Beide exposities lopen tot en met 30 september.

Auteur

Marc Jansen