Debatserie Nieuw Licht: Bas Heijne in de Der Aa-kerk in Groningen

GRONINGEN

In de Der Aa-kerk in Groningen gaat donderdag 15 september de nieuwe debatserie Nieuw Licht van start.

In deze serie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een bekende, klassieke filosofische tekst. In de eerste aflevering werpt Bas Heijne nieuw licht op het lustprincipe van Sigmund Freud. Hij gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met filosoof Thijs Lijster.

Bas Heijne

Heijne is schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad. Hij presenteerde in 2008 VPRO's 'Zomergasten' en in 2015 was hij anchorman in de filosofische televisieserie 'De volmaakte mens'. Zijn essaybundel 'De wijde wereld' werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Filosofische pamfletten

Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en Frank Meester. De vertwittering van het debat bracht hen op het idee van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. Ze combineren hierbij de eeuwenoude denktraditie met het nieuwe denken van onze tijd.  Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers – onder wie Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne en Daan Roovers – een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles. Elk essay levert een origineel en betrokken oordeel op over de huidige tijd en wordt vergezeld van een fragment van de klassieke tekst en een voorwoord van de bedenkers van Nieuw Licht. Daarnaast wordt rondom elke uitgave een reeks debatten georganiseerd.

Thijs Lijster

Bas Heijne gaat in Groningen in gesprek met filosoof Thijs Lijster. Hij is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. Vorig jaar verscheen van hem 'De grote vlucht inwaarts'. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld waarin hij analyseert hoe het kan dat we de wereld steeds vaker als iets gevaarlijks zien waarover we geen controle hebben, en hoe dit leidt tot collectief narcisme.

Frank Meester

Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer 'Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam'. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller 'Meesters in de filosofie' en met Denker des Vaderlands Marli Huijer publiceerde hij 'Goudmijn van het denken'.

Coen Simon

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken 'Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden' en 'Filosoferen is makkelijker als je denkt'. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. Nieuw Licht begint om 20.00 uur. Kaarten (à € 7,50) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.

Auteur

Marc Jansen