Europese dag van het Joods Cultureel Erfgoed in Synagoge Groningen

GRONINGEN

Synagoge Groningen staat zondag 11 september in het teken van de Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed.

Doel van deze dag, die in 32 landen georganiseerd wordt, is te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. Ieder jaar is er een ander thema, dit jaar is het thema 'Joodse talen'.

Jiddische taal

In Synagoge Groningen geeft Jiddische verhalenvertelster en zangeres Carla da Silva uitleg over de Jiddische taal en haar invloed op het Nederlands. Zij doet dit onder de titel 'Mazzel voor de hele Misjpoge!'.

Taal voor geleerden en rabbijnen

Jacob Ben-Chaim vertelt over het thema 'Heilige Taal'. Honderden jaren was Hebreeuws een bijna dode taal die exclusief gebruikt werd voor gebeden en het bestuderen van de bijbel door een kleine groep geleerden en rabbijnen. Sinds 1948 is Hebreeuws de officiële taal van de staat Israël. Toch zijn de Heilige Taal en het moderne Hebreeuws 2 verschillende talen. De in Israël geboren Jacob Ben-Chaim (1962) studeerde muziek en marketing, en was lang actief in de productie van internationale muziek- en theaterproducties en festivals.

Namen schrijven in het Hebreeuws

Kalligraaf Chris van Wierst is aanwezig om de namen van bezoekers in het Hebreeuws te schrijven. De bezoekers krijgen hun Hebreeuwse naam gratis mee. Accordeoniste Marloes Grosveld speelt tijdens de pauzes Jiddische muziek, begeleid door zang.

Misjpoge

De dag is geschikt voor de hele misjpoge - Jiddisch voor gezin of familie. Kinderen kunnen meedoen aan een speciale workshop Hebreeuwse letters schrijven. Voor het inwendige kind is er Ranja, een product van de Gronings-Joodse frisdrankfabrikant C. Polak. .   De Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed in Synagoge Groningen duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Jacob Ben-Chaim geeft zijn lezing van 13.30 tot 15.00 uur. De lezing van Carla da Silva is van 15.30 tot 17.00 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen