Festival van de Geest rondom Nieuwe Kerk in Groningen

GRONINGEN

De Nieuwe Kerk in Groningen is van donderdagavond 8 tot en met zondagmiddag 11 september het middelpunt van het Festival van de Geest. Dit 4-daagse festival is georganiseerd door Bewonersorganisatie HortusEbbinge in samenwerking met De Nieuwe Kerk.

Het thema van het festival is: ‘Kom verder…’. Enerzijds is dat een uitnodiging om binnen te komen, een teken dat iedereen welkom is. Anderzijds is het een uitdaging om te groeien, om verder te komen. In dit kader exposeren Bart Vromans en Maria Visser gedurende het hele festival met hun werk in de kerk.

Opvang vluchtelingen

Donderdagavond staat de discussie over de opvang van vluchtelingen centraal. Wat doet de opvang met de vluchtelingen? Wat doet de opvang met de samenleving, en dus met ons? War geven wij vluchtelingen naast bed, bad en brood? Het debat wordt geopend door oud-minister Jan Pronk.

Labyrint

Vrijdagmiddag is er een labyrint op het veld naast de kerk, een meditatieve wandeling waarin deelnemers stil kunnen staan bij dat wat voor hen wezenlijk is. Stadsdichter Kasper Peters helpt deelnemers woorden te geven aan hun ervaring. ’s Avonds staat een muzikaal programma geprogrammeerd. Hierin wordt het verhaal over vluchten verteld, afgewisseld met korte verhalen over thuiskomen, heimwee, gemis en verlangen. Muzikant Michiel Koperdraat vertelt over de kenmerken van de Griekse (volks)muziek en welke invloed de Griekse ramp rond 1920 op deze muziek heeft gehad.

Open Monumentendag

Zaterdag is het Open Monumentendag met een kunstmarkt op het Nieuwe Kerkhof, openstelling van de kerk en toren, diverse muziek- en theateroptredens, en een kinderprogramma met theater, beklimmen van de toren, verkleden en schminken.

Lezing en stadswandeling

Het festival wordt zondagmiddag afgesloten met een lezing over en wandeling langs (verdwenen) katholieke schuilkerken in de stad Groningen. Het festival is gratis toegankelijk. Meer informatie: www.nieuwekerk.org www.hortusebbinge.nl

Auteur

Marc Jansen