Toots Thielemans op carillon Martinitoren in Groningen

GRONINGEN

Op de automatische speeltrommel van het carillon van de Martinitoren in Groningen zijn zaterdag 4 nieuwe melodieën aangebracht.

Op het volle uur, zoals sinds eeuwen gebruikelijk, een geestelijk lied. Dit keer 'Wer nun den lieben Gott lässt walten' (zetting Georg Böhm). Het ‘kwartierspel’ is ‘Het het nog noeit zo donker west’ van Ede Staal. Op het halve uur wordt ‘Italian Ground' Robert Carr, een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, gespeeld. En op een kwartier voor het hele uur klinkt ‘Bluesette van de onlangs overleden Jean 'Toots' Thielemans. Stadsbeiaardier Auke de Boer en Simon Laudy van Klokken-en Kunstgieterij Reiderland brachten de nieuwe melodieën aan op de speeltrommel van het carillon.

Open Monumentendag

Auke de Boer geeft op Open Monumentendag, zaterdag 10 september, om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur rondleidingen bovenin de Martinitoren. Hij zal daarbij ook het grote carillon demonstreren.

Auteur

Marc Jansen