Open Monumentendag in stad Groningen

GRONINGEN

In heel Nederland, dus ook in Groningen, zijn komend weekend duizenden monumenten gratis toegankelijk voor publiek. Thema van deze Open Monumentendag is ‘Iconen en symbolen’.

Tijdens Open Monumentendag openen vier monumenten van Bijzondere Locaties Groningen de deuren. De Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk in Groningen en de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk zijn zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur toegenakelijk voor publiek. De openstelling van de kerken is niet toevallig. Iconen en symbolen, het thema van deze editie van Open Monumentendag, zijn in kerken overal: van binnen en van buiten, bijvoorbeeld in ornamenten en schilderingen. Daarnaast hebben de kerken een iconische waarde in de stad en in het landschap.

Der Aa-kerk

Mensen die een kerk eens op een andere manier willen bekijken, moeten zeker naar de Der Aa-kerk komen. Liggend op matjes op de grond kunnen bezoekers met verrekijkers genieten van de schilderingen op de gewelven van de kerk. Hierbij wordt uitleg gegeven over de betekenis van de gewelfschilderingen. Ook kunnen bezoekers uitgebreide rondleidingen krijgen in de kerk en over de gewelven.

Leegkerk

In en om de kerk van Leegkerk (achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Vrijwilligers uit de omgeving van de kerk serveren een kop koffie met taart.

Remonstrantse kerk

In de Remonstrantse kerk kan een kijkje worden genomen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Kerk Klein Wetsinge

De kerk van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum. Vanuit het uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het uitzicht op het Reitdiepgebied.

Provinciehuis

Ook de provincie Groningen heeft - voor zaterdag 10 september (10.00 - 17.00 uur) - enkele activiteiten georganiseerd in het kader van Open Monumentendag. Plaats van handeling is het provinciehuis aan het Martinikerkhof 12. Historisch onderzoeker en publicist Beno Hofman verzorgt drie keer - om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur - een half uur durende voorstelling in de Statenzaal en GS-kamer. Oud-commissaris van de koningin Carel Coenraad Geertsema (periode 1893-1917) komt nog eenmaal terug naar zijn vertrouwde provinciehuis. In de persoon van Beno Hofman zal hij tijdens een rondgang een kijkje nemen bij de op zijn initiatief aangebrachte wapens van gemeenten, waterschappen en eerdere commissarissen. Ook zal Geertsema (Hofman) commentaar geven op de nadien aangebrachte wapens en op andere iconen binnen het provinciehuis. In kamer 20 wordt het maakproces van het glas-in-loodraam met het wapen van oud-commissaris van de koning Max van den Berg gepresenteerd, vanaf het schetsontwerp tot en met de plaatsing van het raam in de GS-kamer. Ook is een kort filmpje te zien over de productie van het glas-in-loodraam door het Groninger bedrijf Ballast & Bonekamp, atelier voor glastoepassing. Voor de kinderen is een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd. Commissaris van de koning René Paas is van 10.00 uur tot 12.00 uur in het provinciehuis aanwezig.

Doopjurken

O de wierde van Dorkwerd zijn zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur Open Monumentendag-activiteiten. In het zeventiende eeuwse kerkje is een tentoonstelling van doopjurken en tussentijds is er koorzang. Op het terrein rond de kerk en de pastorie is een rommelmarkt en verkoop van allerlei groenten, eetwaren en andere zaken. Daarnaast wordt een show gegeven van het maken van glas-in-lood.

SOGK

Veel kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) openen in het weekend van 10 en 11 september eveneens de deuren. Hierbij proberen ze uiteraard zoveel mogelijk aan te haken aan het landelijke thema. Zie voor een overzicht: www.groningerkerken.nl/agenda.

RK Kerkhof

Op het RK Kerkhof aan de Hereweg staan zowel zaterdag 10 als zondag 11 september van 11.00 tot 12.00 uur rondleidingen geprogrammeerd. De kapel en crypte onder de kapel zijn van 10.00 tot 17.00 uur open voor bezichtiging. Daarnaast is een kleine expositie ingericht over de historie van het kerkhof.

Wall House #2

Het door John Hejduk ontworpen Wall House #2, gelegen in het zuiden van de stad Groningen, is zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend voor publiek. Op de bovenste verdieping is een tentoonstelling van designobjecten van het ontwerpersduo Studio Job. Een verdieping lager kan worden genoten van het uitzicht over het Hoornse Meer. Helemaal beneden is een atelier ingericht, waar kinderen creatief aan de slag kunnen. De toegang is gratis.

Auteur

Marc Jansen