Martinitoren luidt noodklok wegens Groningse gasbevingen

GRONINGEN

De Martinikerk in Groningen is 1 van de 18 kerken in de provincie Groningen die vrijdag 9 september om 21.00 uur gedurende 5 minuten hun klokken luiden. Dit om aandacht te vragen voor de aardbevingen door de gaswinning in Groningen.

De kerken sluiten aan bij een manifestatie voor een gasvrij Groningen. Groningers en andere Nederlanders die zich zorgen maken om de gaswinning roepen daarbij de Tweede Kamer op om de gaswinning te stoppen. De kerken in de deelnemende dorpen maken zich zorgen over de toekomst van het Gronings erfgoed en de gevolgen van de gaswinning. In Oldenzijl opent de deelnemende kerk net weer de deuren, nadat de schade van aardbevingen is hersteld. De Martinitoren en de Der Aa-kerk in de stad Groningen luiden de klokken uit solidariteit. Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt de actie om aandacht te vestigen over de zorgen over het historisch erfgoed in de provincie.

Afsluiting actieweek

De manifestatie ‘Trek aan de Bel voor Groningen’ op vrijdag 9 september vormt de afsluiting van een actieweek tegen gaswinning in Groningen. Sinds dinsdag rijdt een fietskaravaan van Milieudefensie door het aardbevingsgebied richting de stad Groningen. Onderweg sluiten allerlei mensen aan, onder wie gedeputeerde Nienke Homan. Ook worden getuigenissen van bezorgde bewoners verzameld. Deze worden vrijdagavond aangeboden aan de commissaris van de koning René Paas. Dinsdag vertrok ook een groep fietsers van duurzaamheidsorganisatie Urgenda richting Groningen.

Protestoptocht

Vrijdag komen beide groepen samen op de Grote Markt en sluiten bezorgde Groningers, niet-Groningers en allerlei organisaties, waaronder de FNV, zich aan voor een protestoptocht door de stad. De deelnemers laten, met bel en klok in de hand, luidruchtig weten dat zij het oneens zijn met het concept-gasbesluit van minister Kamp, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert. Het protest gaat over in de manifestatie ‘Trek aan de Bel voor Groningen’, waarbij commissaris van de koning René Paas, gedeputeerde Eelco Eikenaar en bewoners aanwezig zijn. Bert Hadders en het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor krijgen het (gezongen) woord. Om 21.00 uur luiden de aanwezigen, samen met de kerken, de noodklok.


Auteur

Marc Jansen