Expositie over Hortus Haren in Tschumipaviljoen

GRONINGEN

Het Tschumipaviljoen in Groningen is van zaterdag 17 september tot maandag 31 oktober gevuld met planten uit de Hortus botanicus Haren, gecombineerd met foto’s, tekeningen en citaten.

De presentatie ‘Verloren en Hervonden’ vormt een preview van kunstwerken van Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer die in 2017 in de Hortus worden onthuld. Kok/ kunstenaar Sjim Hendrix ontwikkelt een menukaart van eetbare producten uit de hortus. Speciaal voor de opening op zaterdag 17 september om 16.00 uur bereidt hij een aantal amuses met met deze producten.

Hortus in Haren

Horti waren van oorsprong verbonden aan universiteiten. Omdat deze instituten er geen geld meer op willen of kunnen toeleggen, verkeren veel horti in zwaar weer. Ook de Hortus in Haren is zijn wetenschappelijke functie kwijt en moet zich herbezinnen op zijn maatschappelijke waarde. De Hortus Haren nodigde daarom kunstenaars uit te onderzoeken of de verborgen en deels vergeten kwaliteiten van de hortus opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Artists-in-residence

Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer verbleven tussen mei en augustus van dit jaar regelmatig als artists-in-residence in de hortus en doken in zijn geschiedenis, de tuinen, de organisatie en de bezoekers. Deze onderzoeken vormen de basis voor ontwerpen voor kunstwerken die in 2017 (het Jaar van de Botanische Tuin) zullen zijn voltooid. Het Tschumipaviljoen biedt daarvan alvast een voorproefje.

Stichting Behoud Groene Hortus

Opdrachtgever van ‘Verloren en Hervonden’ is Stichting Behoud Groene Hortus. Taak tekent voor de inhoudelijke en organisatorische begeleiding. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de provincie en gemeente Groningen, en de gemeente Haren.

Auteur

Marc Jansen