Studium Generale: 4 openbare avonden met RUG-gastschrijver P.F. Thomése

GRONINGEN

Studium Generale Groningen heeft 4 openbare avonden met RUG-gastschrijver P.F. Thomése georganiseerd. Thomése richt zich hierin samen met journalist Arjan Visser en auteurs Tonnus Oosterhoff en Peter Buwalda op wat ervoor zorgt dat de ene roman lekker wegleest en andere boeken juist niet om door te komen zijn.

Dit programma vindt plaats op maandagen in september en oktober in het Academiegebouw in Groningen.

Schrijver van uitersten

Het programma wordt maandag 19 september afgetrapt met 'Schrijver van uitersten'. Journalist en schrijver Arjan Visser spreekt met P.F. Thomése over de gevarieerdheid van zijn literaire werk, over stijl, de persoonlijke stem van de auteur en over wat literatuur de wereld te zeggen heeft. Maandag 26 september volgt 'Over leesbare en onleesbare boeken'. Sommige literaire werken kosten de lezer hoofdbrekens en worden vaak terzijde geschoven omdat ze onleesbaar zouden zijn. Maar zegt dit ‘afschrijven’ van ‘onleesbare’ boeken niet vooral iets over onszelf als lezer? Maandag 3 oktober: 'Onleesbaarheid. Casus 1: Tonnus Oosterhoff'. Een boek dat je leest lijkt altijd op een boek dat je al gelezen hebt. Maar wat als het boek nergens op wil lijken? Tonnus Oosterhoff is een meester in het ontregelen van onze leesroutines. P.F. Thomése gaat met hem in gesprek over zijn recente roman 'Op de rok van het universum', die voor grote verwarring zorgde bij de vaderlandse boekenduiders. Maandag 10 oktober: 'Leesbaarheid. Casus 2: Peter Buwalda'. 'Bonita Avenue' van Peter Buwalda is een van de meest gelezen romans van deze tijd. Volgens de auteur schept zijn succes verplichtingen voor zijn volgende werk. Hij stelt zelfs dat hij gebonden is aan een 'contract met de lezer´. Die lezer wil kennelijk meer van hetzelfde. Maar is een lezer wel zo voorspelbaar? Een gesprek over dwaalsporen en strategieën, over gebaande paden en de weg kwijtraken.

P.F. Thomése

P.F. Thomése (1958) is een van de meest veelzijdige schrijvers van ons taalgebied: romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus. Hij is veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de AKO Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. Sinds zijn debuut 'Zuidland' (1990) lijkt onvoorspelbaarheid de enige constante in zijn oeuvre. Zijn laatste roman 'De onderwaterzwemmer' (2015) is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2016.

Gastschrijver

Het programma met P.F. Thomése is georganiseerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. Eerdere gastschrijvers waren onder anderen Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Joost Zwagerman, Kader Abdolah, Marjoleine de Vos en Joost de Vries.

Auteur

Marc Jansen