Ruimtelaboratorium SRON open voor publiek

GRONINGEN

SRON Netherlands Institute for Space Research in Groningen opent zondag 2 oktober zijn deuren voor publiek. Dat doet het in het kader van het Weekend van de Wetenschap.

SRON Netherlands Institute for Space Research is het nationale expertise-instituut voor ruimteonderzoek in Nederland. Bij SRON komen wetenschap, technologieontwikkeling en instrumentbouw samen in 1 instituut. Het instituut maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Ruimtelaboratoria

Tijdens het Weekend van de Wetenschap stelt SRON zijn ruimtelaboratoria in Groningen en Utrecht van 12.00 tot 17.00 uur open voor grote en kleine bezoekers. Wetenschappers bij SRON bedenken ruimtekijkers die bijzondere straling kunnen waarnemen. Zulke (licht)straling kunnen uit elkaar geplozen worden. Uitgeplozen (licht)stralen kunnen geheimen onthullen over planeten, sterren en andere fenomenen in de ruimte. Hoe een zwart gat een ster opeet, of welke stoffen er bij een planeet aanwezig zijn bijvoorbeeld. Bezoekers van de open dag mogen dit zelf uitproberen.

Rekenen, meten en testen

Wie met een knappe kijker het heelal wil onderzoeken, moet bij het bouwen ervan aan veel dingen denken. Een raket moet een satelliet met zo’n ruimtetelescoop in de ruimte brengen. Maar in de ruimte is het extreem koud, is geen lucht en en is schadelijke straling. Werkt de apparatuur dan nog wel? Je kunt er niet even met een gereedschapskist of usb-stick met nieuwe software naartoe vliegen. Daarom moet je voor een lancering héél lang rekenen, meten, uitproberen en testen.  SRON-medewerkers laten hier tijdens de open dag van alles over zien. Bezoekers kunnen bovendien vragen stellen aan echte ruimteonderzoekers, atmosfeeronderzoekers en bouwers van ruimtekijkers. Voor groot en klein zijn er verder ruimtepraatjes, proefjes, prototypes en demonstraties. Ook kan een eigen spectroscoop geknutseld worden. SRON is in Groningen gevestigd aan de Kapteynborg (Landleven 12), Zernike Campus.

Auteur

Marc Jansen